Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Nova vhodna in notranja vrata

Vhodna in notranja vrata so stavbni element s katerim smo največkrat v kontaktu. Čeprav pri izbiri marsikdaj dajemo več pozornosti oknom ali garažnim vratom, so nam vrata za osebni prehod vsakodnevno bistveno večkrat na očeh in z njihovo nenehno uporabo so tudi precej bolj obremenjena.

Vse prevečkrat ob nakupu novih vrat dajemo več poudarka na videz kot na njihovo kakovost. Vendar že v prvih letih uporabe vrat bo razlika v kakovosti več kot očitno vidna. Odstopanje površinskega sloja na robovih vrat, površinska občutljivost na praske, škripanje vrat, povešanje in zvijanje vratnega krila so najbolj pogosti znaki, da le-ta niso dovolj kakovostna. S takšnimi napakami bodo vrata več ali manj trajno poškodovana in jih bomo morali slej ko prej ponovno zamenjati. V enodružinskem stanovanju je vsaj 5 ali več vrat. Investicija v vsa nova vrata kljub vsemu ni tako majhna, da bi si lahko privoščili njihovo menjavo na nekaj let. Če se bomo odločili za nizko cenovna, obstaja velika možnost poškodb vrat že v prvih letih uporabe. Ob tem se bomo morali odločiti ali bomo ponovno investirali v nova dražja in kvalitetnejša vrata ali bomo pač še naprej uporabljali deformirana.
Če primerjamo s pohištvom, se dnevno skoraj vsa vrata v stanovanju bistveno večkrat uporablja. Predvsem vhodna in notranja kuhinjska jih dnevno neštetokrat odpiramo in zapiramo. Majhni otroci se velikokrat zaletavajo v njih, pogosto se jih s preveliko silo zapira, marsikdaj jih udarimo s trdim predmetom, ipd. Z leti se takšnih dogodkov nabere nešteto. Le tista vrata, ki bodo imela zadostno površinsko zaščito in dovolj kakovostno okovje, bodo temu kos. Sicer je le vprašanje časa kdaj se bo na njih pojavila prva poškodba.
Z globalizacijo trga in večjo konkurenčnostjo domačih proizvajalcev je danes na slovenskem trgu izredno velika ponudba različnih modelov vrat. Te se razlikujejo glede na uporabljen material, tehnologijo izdelave, površinsko zaščito, vrste okovja, vsebovanja protivlomnih elementov in še bi se lahko naštevalo. Ob tem velja nenapisano pravilo, da kolikor boljša je kvaliteta naštetih dejavnikov, toliko dražja so vrata. Predvsem v večjih trgovskih centrih so serijska slabo kvalitetna notranja vrata večjih proizvajalcev po zelo ugodnih cenah. Te so marsikdaj tako ugodne cene, da potrošniku niti ni jasno kako lahko proizvajalec za tako nizek znesek izdela vrata. Odgovor temu se skriva predvsem v veliki količini izdelanih vrat, uporabi najcenejših materialov in cenejših postopkov izdelave. V največ primerih velja, da se za tako nizko ceno nobenemu mojstru ne splača izdelati vrat. Seveda pa ravno pri takšnih vratih obstaja največja nevarnost njihove deformacije. Pogosto se slabo kvalitetno krilo vrat že v prvih mesecih uporabe povesi in s časoma tudi zvije. Poleg zelo slabega tesnjenja postanejo sčasoma takšna vrata vse bolj težavna za uporabo. Še največji problem pa je v tem, da zvito krilo takšnih vrat mizarski mojster ne bo mogel popraviti. Edina rešitev bo torej le ponovni nakup novih vrat.
Ob nakupu novih vrat se kot prvo seveda pojavi vprašanje na kaj paziti pri njihovi izbiri? Dovolj kakovostni materiali in okovje, kvalitetna in natančna izdelava, varnostna vloga vrat in njihov lepotni videz so najbolj pomembni elementi pri izbiri. Videz vhodnih in tudi notranjih vrat presenetljivo precej usodno izpopolnjuje celoten videz zunanjosti in notranjosti hiše. S pravilno izbiro modela se lahko zelo dobro izpopolni celoten stil hiše, lahko pa se zgodi tudi nasprotno. Tako vhodna kot notranja vrata z neokusnim videzom oblike in barve lahko kljub lepi fasadi in notranji opremi precej pokvarijo celoten videz našega doma.

Izbira notranjih vrat

Predvsem zaradi svoje velikosti so notranja vrata poleg pohištva najbolj pomemben element notranje opreme. Poleg svoje funkcionalne vrednosti podajajo tudi vse bolj pomemben dekorativen videz bivalnega prostora, saj že dolgo niso več le pusta enobarvna gladka površina, ampak so marsikdaj tudi kombinacija različnih materialov (pocinkano jeklo, steklo aluminij in les). Pri izbiri videza vrat moramo vsekakor upoštevati tudi obliko in barvo pohištva, zaves, sten in talnih oblog.
Seveda pa pri notranjih vratih ni pomemben le njihov videz. Zaradi zelo pogoste uporabe morajo te biti predvsem dovolj vzdržljive. To funkcijo pa bodo več desetletij opravljala le dovolj kakovostno izdelana vrata. Kot je bilo že uvodoma omenjeno, je ravno pri notranjih vratih na trgu precej bogata ponudba cenenih vrat. Da proizvajalci dosežejo tako ugodno ceno, uporabljajo kar se da cenene materiale, ki pa so seveda precej slabe kakovosti. Dolgoročno se nam bo gotovo bolj splačalo, če izberemo kvalitetnejša vrata, pa čeprav so te nekoliko dražja.
Še bolj kot pri vhodnih vratih se večje steklene površine uporabljajo pri notranjih vratih. Odvisno od namembnosti prostora so lesena vrata v kombinaciji s steklom aktualna predvsem pri vratih, ki vodijo v kuhinjski prostor ali hodnik. Zaradi večje steklene površine pride različna obdelava stekla še bolj do izraza.
Podboji notranjih vrat so marsikdaj neupravičeno zapostavljen del vrat, vendar je njihova kakovost izdelave ravno tako pomembna kot pri vratnem krilu. Sedanji podboji so praviloma isto široki kot zid v katerega se vgradijo. Z zaključnimi letvami se torej robovi vratne odprtine povsem zakrijejo. Standardna debelina podbojev je 2 cm, nekateri proizvajalci pa izdelujejo debelejše podboje do 4 cm.
Vedeti moramo, da so glede na kakovost in tudi ceno lesena vrata lahko izdelana iz med seboj različnih lesnih polnil. To je lahko masiven les, polna iverna plošča, perforirana iverna plošča ali kartonasto satje. Glede na ceno se polnila med seboj razlikujejo tudi po kvaliteti.
V preteklosti so se izključno uporabljala masivna vrata. V bistveno manjšem deležu se sicer pojavljajo tudi v sedanjih novogradnjah. Za njih se odločajo predvsem največji zagovorniki naravnih materialov. Odlika takšnih vrat je zlasti v visoki kvaliteti in obstojnosti. Poleg tega omogočajo popravila po vsej površini vrat in ne le na robovih. Vendar ob tem je potrebno poudariti, da je še posebej pri masivnih lesenih vratih pomembna pravilna in strokovna izdelava. V bivalnih prostorih je suh in topel zrak. V takšnem okolju pa je znano, da se masiven les rad ukrivi. Še posebej to velja za tako veliko površino kot je vratno krilo. Kakovostna masivna sobna vrata so izdelana po sistemu lepljenja slojnega masivnega lesa. S tem je onemogočena deformacija vratnega krila. Slednje pa se tudi po več letih uporabe še vedno dovolj natančno prilega tesnilu na podboju.
Na slovenskem trgu je v ponudbi tudi vratno krilo s polnilom iz lesenih vlaken. To je sicer kakovostna lesena izolacijska plošča, ki je specializirana izključno za polnila v vratih, predelnih sten, ipd. Takšno polnilo je zelo homogen material z nizko maso na enoto površine, z zelo nizko absorpcijo vode, z dobro zvočno in toplotno izolacijo, je izdelano iz povsem naravnih materialov, praktično brez emisij VOC in formaldehida. Zvočna izolacija (RW) polnila iz lesenih vlaken z debelino 40 mm je od 32 do 39 dB, toplotna prevodnost pa 0,043 W/mK.
Polnilo vratnega krila s polno iverno ploščo, ki je po debelini lepljena v tri sloje, ima težo cca 24 kg/m2. Takšna vrata dosegajo zelo dobro zvočno izolativnost. Zvočno izolirana vrata imajo izolativnost od 35 do 49 dB. Za dosego zadostne zvočne izolativnosti mora biti vgrajeno talno tesnilo, ob vgradnji podboja vrat pa mora biti poliuretanska pena razporejena po celotnem obodu med zidom in podbojem.
Še vedno solidno zvočno izolativnost dosega vratno krilo s polnilom iverokala. Ker je to luknjičast iveral, se zmanjša teža in poveča togost vrat. Takšno vratno krilo ima težo cca 17 kg/m2.
Cenovno najbolj ugodna in s tem tudi najmanj kvalitetna so vrata s polnilom kartonastega satovja. Tovrstna vrata imajo slabo zvočno izolativnost, ki je le 28 dB. Teža vratnega krila iz satovja je cca 9 kg/m2.
Vidna površina vrat je lahko oplemenitena z različnimi vrstami oblog kot npr. z melaminsko fenolno folijo (CPL ali HPL), furnirjem, potiskano iverno ploščo, tanko folijo ali gladko vlakneno ploščo. Folirana površina vrat (CPL) pomeni, da je površinski sloj iz posebne plastične folije, podobne barve in strukture kot je furnir. Furnirana vrata so bila v preteklosti in so še tudi danes najbolj pogosta. V ponudbi so različne vrste furnirja. Med največkrat uporabljenimi je hrast, ki je lahko svetel ali lužen, bukev, češnja, javor, jesen, ipd. Tudi površinska obdelava je lahko različna. Izbira je mogoča med lakiranim, luženim ali barvanim zaključnim slojem. CPL folije so trenutno najbolj pogost material za oplemenitenje površin notranjih vrat. Površina pri takšnih vratih je odpornejša na klimatske in mehanske vplive, pestrost barv pa ponuja lažje kombiniranje vrat s pohištvom in talnimi oblogami v stanovanju.
Po zaslugi sedanje tehnologije izdelave in uporabi sodobnih materialov so na splošno notranja vrata neprimerno boljše kvalitete kot so bila dve ali več desetletij nazaj. To se pozna tako pri samem jedru vrat kot pri površinski obdelavi.
Ena izmed sodobnih obdelav lesa, ki se je pričela uporabljati tudi pri izdelavi vrat, je termična obdelava. S posebnim postopkom termične modifikacije, ki je okolju prijazen brez uporabe biocidov, se lesu spremenijo osnovne lastnosti, kar povzroči njegovo višjo kvaliteto. Les se zaščiti pred škodljivci, zmanjša se vodopropustnost lesa, omeji se njegovo krčenje in širjenje pri različnih zunanjih vplivih, za približno 20% se izboljša njegovo izolacijsko stabilnost, pridobi se znižano gorljivost, odvisno od vrste lesa in časa trajanja termične obdelave pa spremeni barvo v temnejši odtenek. Z višjo kakovostjo so termično obdelana vrata primerna tako pri notranji kot zunanji uporabi. Predvsem pa tam, kjer je zahtevana večja dimenzijska stabilnost, pri večji prisotnosti vlage in povečani odpornosti proti škodljivcem.
Že nekaj časa so moderna in aktualna notranja vrata z zaokroženimi robovi na krilu in vratnimi podboji. Takšen detajl poda vratom še dodaten eleganten in moderen videz. Poleg tega je s tem olajšano čiščenje vrat in obstaja tudi manjša nevarnost poškodb zlasti pri majhnih otrocih. Nekateri proizvajalci v ta namen uporabljajo material iz mediapana, ki omogoča lažjo obdelavo ter boljšo odpornost. Okvir vrat se prevleče s posebno laminatno PVC folijo, podobno kot pri laminatnem parketu.

Izbira vhodnih vrat

Vhodna vrata ne predstavljajo le nek posamezen stavbni element, s pomočjo katerega vstopamo v hišo, temveč imajo tudi simbolni pomen. Predstavljajo mejo med zunanjim okoljem in notranjimi zasebnimi prostori. Predvsem v preteklosti so predstavljala nekakšno osebno izkaznico lastnika oziroma so bila njegov premoženjski status. Mogočnejša vrata so predstavljala premožnega lastnika, medtem ko so manjša in enostavnejša vhodna vrata ponazarjala manj premožnega stanovalca. Ravno v zadnjih letih se z razširjeno ponudbo različnih oblik vrat mogoče ta nekoč že zamrla ponazoritev premožnosti lastnikov hiš zopet vrača v naše hišne vhode.
Vhodna vrata so tudi eden tistih redkih zunanjih stavbnih elementov, v katera se bo vsak obiskovalec najprej zagledal. Zato je verjetno že skoraj kar odveč poudarjati njihov estetski pomen. Ob njihovi izbiri ne smemo gledati le na naše želje, temveč tudi na barvno in oblikovno usklajenost z ostalimi zunanjimi stavbnimi elementi. To so predvsem okna in fasada. Pomembni vizualni detajli na vratih so tudi drobni dodatki kot je na primer kljuka in napisna tablica. Takšni sicer drobni detajli lahko presenetljivo dobro izpopolnijo celoten videz vrat. Vsekakor se morajo ti dodatki stilno in barvno ujemati z videzom vrat.
Ob izbiri vhodnih vrat se moramo zavedati, da so takšna vrata neprimerno bolj izpostavljena vremenskim in tudi ostalim pogojem kot vrata znotraj stanovanja. V mrzlem zimskem času je na zunanji strani vhodnih vrat pogosto pod -10 stopinj Celzija. V vročem poletju, ko sonce direktno pripeka na vrata, pa je lahko temperatura nad +50°C. Medtem ko na notranji strani vrat v stanovanju želimo v vseh letnih časih imeti sobno temperaturo z nekaj nad +15°C. Takšne velike temperaturne razlike bodo vzdržala le dovolj kakovostna vrata. Pravilna izbira takšnih vrat je še toliko bolj pomembna, če je vhod hiše na vetrnem kraju in neposredno izpostavljen padavinam in če je na osojnem mestu, kjer sončni žarki direktno padajo na krilo vrat. Le dobro zatesnjena vrata bodo zagotovila dobro toplotno izolativnost. Toplotna prehodnost vhodnih vrat naj ne bi presegala 1,8 W/m2K. Sedanja kakovostna vhodna vrata pogosto dosegajo še precej boljšo toplotno prehodnost, ki je marsikdaj tudi 1,1 W/m2K. Boljšo izolacijo vrat sedaj nekateri proizvajalci dosegajo z izolacijskim polnjenjem v sredici vrat.
Na ekstremne temperaturne razlike je masiven les seveda slabo odporen in kaj hitro se lahko pojavi deformacija vratnega krila. Zato je še toliko bolj za lesena vhodna vrata pomembna pravilna izdelava. Kakovostna lesena vhodna vrata so izdelana iz večplastnega lepljenja masivnega lesa. Takšen izdelek mora tudi po več letni uporabi preprečevat deformacijo vratnega krila.
Podobno kot pri oknih tudi pri vhodnih vratih med lesom in PVC-jem ni kakšne večje razlike v višini investicije. Poleg enostavnejšega vzdrževanja so PVC vrata seveda precej bolj odporna na vremenske razmere, po drugi strani pa v naravnem videzu še zdaleč ne morejo doseči lesenih vrat.
Že nekaj časa so precej aktualna aluminijasta vhodna vrata. Sedanja ALU vrata so izdelana iz aluminijastih profilov. Ker aluminij ni dober izolator, morajo biti vgrajeni profili s toplotnim mostom, ki preprečuje prehod temperature. Takšna vrata odlikuje predvsem popolna odpornost na zunanje vremenske razmere, zelo dobra stabilnost in trdnost (kar pomeni boljša protivlomna varnost in dolga življenjska doba), odlično tesnjenje in s tem dobra izolativnost, enostavno čiščenje zaradi gladke površine in možnost poljubnega barvnega odtenka po RAL lestvici. Z razliko od lesa se aluminijasta vrata ne izsušijo in se s tem ne morejo zviti. Zato so primerna še zlasti na klimatsko neugodnih mestih. Ker je aluminij možno v celoti reciklirati, je v primerjavi s PVC-jem bolj prijazen okolju. Vedeti pa moramo, da so takšna visoko kakovostna ALU vrata precej dražja v primerjavi z nizkocenovnimi PVC vrati.
Pogosta izvedba so tudi aluminijasta vrata v kombinaciji z lesom ali steklom. Pri vhodnih vratih s steklenimi odprtinami je prednost v tem, da je notranji predprostor za vrati bolj osvetljen, njihova slaba plat pa je v slabši protivlomni varnosti.
Če se težko odločimo med umetnim in naravnim materialom, je mogoče najboljša rešitev vhodna vrata v kombinaciji aluminija in lesa. Takšna vrata so z zunanje strani v aluminijski preobleki, z notranje strani pa v lesu. S to kombinacijo si pridobimo dva zelo različna dejavnika, ki jih je pri večini gradbenih elementov težko združiti. To sta naraven videz in hkrati maksimalna obstojnost. Torej z zunanje strani površina vrat iz aluminija zagotavlja trajno obstojnost na vremenske vplive, dolgo življenjsko dobo vrat, enostavno čiščenje brez vzdrževanja in poljubni barvni odtenek po RAL lestvici. Leseni del vrat znotraj objekta pa poleg naravnega videza in boljše usklajenosti z notranjo leseno opremo zagotavlja dobro izolativnost in toplotno zaščito.
Glede materiala za vhodna vrata se bomo še najlažje in najboljše odločili, če izberemo takšen ali podoben material kot so izdelana okna, saj bomo s tem dosegli najlepši skupen videz stavbnega pohištva, hkrati pa tudi celotnega zunanjega videza hiše.
Ne glede na to iz kakšnega materiala so vhodna vrata, je danes v ponudbi glede na širino odprtine več različnih variant. Lahko so enokrilna ali dvokrilna vrata, z nadsvetlobo ali brez nje. Vse je odvisno predvsem od velikosti vratne odprtine in seveda od naših želja. Sedanji arhitekturni pristopi pri stanovanjskih hišah temeljijo zlasti na večjih in širših vhodnih vratih. Nedvomno večja vhodna vrata naredijo ne samo vhod, temveč celotno stavbo modernejšega in elegantnejšega videza.
Pri sedanjih sodobnih vhodnih vratih so velikokrat dodane steklene površine. Te ne samo, da delno prepuščajo svetlobo v notranjost hiše, temveč predvsem dodatno popestrijo videz vrat. Pri kombinaciji s steklom naj bomo pozorni in se pri proizvajalcu pozanimajmo kakšno steklo je uporabljeno. Kakovostna vrata imajo vgrajeno steklo, ki je odporno na vlom. Takšno steklo je debelejše in omogoča tudi boljšo toplotno in zvočno izolacijo. V nekaterih primerih je uporabljeno troslojno steklo, debeline do 44 milimetrov. Glede videza stekla lahko sedaj izbiramo v številnih variantah z neštetimi vzorci.
Vhodna vrata pa so vse bolj pomembna tudi za namen zaščite proti vlomu. Še vedno so vhodna vrata eden najbolj pogostih krajev, kjer si vlomilci najdejo pot v stanovanje. V večstanovanjski stavbi je pogosto to tudi edini možen način vloma. Nedvomno bo v prihodnosti protivlomna zaščita vrat še bolj pomembna kot je bila do sedaj. Zato, če že sedaj menjavamo stara vrata z novimi, naj protivlomno zaščito vsekakor upoštevamo.
Da so vrata odporna proti vlomu, pomeni, da imajo večtočkovno vpetje, s katerim se onemogoča snemanje vratnega krila, imajo več razporejenih zaklepov, ki preprečujejo ukrivljanje vratnega krila z vlomilskim orodjem, imajo zaklepni mehanizem, ki vrata zaklene v več točkah in je z dodatnim jeklenim ohišjem zaščiten pred vrtanjem. Sodobna protivlomna vrata so celotno izdelana v kombinaciji masivnega lesa in kovine. Krilo takšnih vrat je debelejše od običajnih vhodnih vrat. V notranjosti je jedro izdelano iz močnih kovinskih profilov ali kovinske mreže. Na zunanji strani je prekrito z eno ali več plastmi jeklene pločevine. Ker so protivlomna vrata kar precej težka, morajo biti njeni tečaji dovolj močni, nastavljivi in na ležajih, da vzdržijo težo vratnega krila.
Pogosto imajo protivlomna vrata še dodatno opremo kot je omejilec odpiranja in kukalo. Z slednjim se prepričamo kdo stoji za vhodnimi vrati. Z omejilcem odpiranja pa preprečimo vlomilcu vstop skozi vrata, ki mu jih nevedoč, da je obiskovalec vlomilec, odpremo.
Zunanji videz protivlomnih vrat se sicer v ničemer ne razlikuje od videza običajnih vhodnih vrat. Pravzaprav jih je na hitro med sabo nemogoče razlikovati. Zunanja obloga protivlomnih vrat je namreč iz lesa, PVC ali aluminija. Torej iz istega materiala kot so klasična vrata. Razlika med omenjenima tipoma vrat se skriva v njihovih notranjostih.
Čeprav se cilindrične ključavnice na prvi pogled od zunaj razen v dimenzijah med sabo ne razlikujejo, se razlika skriva v notranjosti cilindrov. Pod pojem varnostne ključavnice se šteje, da je varnostni ščit cilindrične ključavnice iz trdnega in kakovostnega materiala, material iz katere je izdelana ključavnica pa odporen proti vrtanju. Pravilna varnostna ključavnica ne sme segati več kot 3 mm od zunanje površine varnostnega ščitnika ali rozete. Niti ne sme imeti na notranji strani namesto ključa vrtljiv gumb za zaklepanje.
Pri nas so v ponudbi tudi tako imenovana elektronska varnostna vrata, ki še dopolnjujejo varnostno vlogo. Poleg prej omenjenih detajlov so opremljena z elektronsko ključavnico, možno pa jih je opremiti tudi z alarmno napravo. Vrata se sama elektronsko odklenejo in samodejno odprejo, ko približamo elektronski ključ k ključavnici.
Prednost elektronske ključavnice v primerjavi s klasično je predvsem v preprosti uporabi in daljši življenjski dobi, saj ne prihaja do obrabe mehanskih delov, hkrati pa je prav tako varna kot mehanska. Ima tudi vrsto drugih prednosti, npr. osnovna elektronska kontrola pristopa omogoča enostaven nadzor nad tem, kdo lahko vrata odpre ter kdo ne. Naprednejša kontrola pristopa pa omogoča tudi napredno funkcionalnost in sicer lahko beleži zgodovino (kdo in kdaj je vstopil oz. izstopil), lahko časovno omeji pristop (v katerem časovnem obdobju je možen pristop), najnaprednejša pa je tako imenovana »online« kontrola pristopa, ki omogoča upravljanje in spremljanje dogodkov v realnem času kjerkoli že smo. Odpiranje vrat je možno na več načinov. Lahko je s kartico, obeskom, zapestnico, nalepko, telefonom, prstnim odtisom ali kodo. Ne glede na vrsto kontrole pristopa pa vse omogočajo enostavno brisanje izgubljenega ključa, s čimer si prihranimo veliko nevšečnosti.
Elektronska ključavnica je prav tako varna kot mehanska. Izpad elektrike ne vpliva na kontrolo pristopa, saj ima baterijsko napajanje. Naprava tudi pravočasno javi, da je čas za menjavo baterije. Cena takšne ključavnice je seveda nekoliko višja od klasične mehanske, vendar se razlika hitro obrestuje, saj pozneje niso potrebni dodatni stroški vzdrževanja z izdelavo dodatnih ali novih ključev, menjavo celotnega sistema v primeru izgube enega ključa, menjavo cilindrov v primeru obrabe, itd.
Danes že večina ponudnikov vhodnih vrat nudijo kompletno storitev. To pomeni, da pride mojster na dom, stranki svetuje in opravi točne meritve vratne odprtine. Izdelana vrata pripelje stranki na dom, po potrebi stara vrata odstrani in vgradi nova vrata. S tem se dimenzija vrat, njihova oblika in videz seveda povsem prilagodi želji stranke.
Nič manj kot pri oknih je tudi pri vhodnih vratih pomembna pravilna in natančna montaža. Le tako bosta podboj in vrata dovolj tesnila in bila odporna proti vlomu.

pripravil: M.A.