Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Zaščitimo se pred vlomilci

S časom dopustov nastopi tudi čas vlomov v stanovanja. V izogib neprijetnemu presenečenju ob vrnitvi z dopusta naj še pred odhodom poskrbimo za zadostno varnost našega premoženja. To pa si bomo zagotovili le z dovolj učinkovitimi protivlomnimi sistemi.

V izraz »protivlomni sistemi« spadajo tako elektronske kot mehanske naprave, ki ovirajo oziroma onemogočajo vlom v stanovanje. Na trgu je v ponudbi izredno veliko različnih tovrstnih naprav, katere imajo nekatere od njih kljub množici funkcij za onemogočanje vloma, zelo nizke cene. Praviloma pa imajo takšni izdelki bolj estetski pomen kot osnovnega, kateri je preprečitev vloma. Predvsem pri elektronskih napravah naj ne gledamo le na ceno, temveč tudi na poreklo izdelkov, priložene certifikate, možnost servisa, ipd.

Ustrezna protivlomna vrata

Med najbolj učinkovitimi mehanskimi rešitvami za preprečitev nasilnega vstopa v stanovanje so protivlomna vrata. Zaradi vhodnih vrat, ki so dotrajana ali slabše kakovosti, je veliko večja možnost, da postanemo lahka tarča vlomilcev. Če so naša vhodna vrata takšna, je zadnji čas, da razmislimo o zamenjavi s protivlomnimi vrati.
Na prvi pogled se sodobna protivlomna vrata prav v ničemer ne razlikujejo od običajnih vhodnih vrat. Ravno tako imajo kljuko, so oblečena z dekorativnim lesom ali ostalim materialom, so po možnosti delno zastekljena in se lahko isto kot klasična vrata odpirajo s ključem. Skrivnost takšnih vrat je v njeni notranjosti. V svojem jedru skrivajo čvrsto jekleno konstrukcijo podboja in krila z eno ali več jeklenimi ploščami ter ojačitvenimi profili. Izdelana so s pomočjo visokotehnoloških procesov kot so robotsko varjenje in laserska meritev odstopanj. Vmesni prostor v takšnih vratih je zapolnjen z negorljivim izolacijskim materialom (mineralna volna), kar zagotavlja dobro zvočno in toplotno izolacijo. Na pripirah so nameščena kvalitetna tesnila, ki onemogočajo uhajanje zraka in vdor vlage. Nekateri novejši modeli vrat imajo izboljšano izolacijo, ki je po novem kar 3-slojna in tako zagotavlja odlično izolativnost. Kovinsko ogrodje je oblečeno z lesenima, plastičnima ali kovinskima pokrivnima ploščama, ki sta zaključeni z dekorativnimi obrobami, kar daje vratom končni estetski videz. Praviloma imajo protivlomna vrata ob tečajih vgrajene štiri fiksne zapahe, v ključavnici pa najmanj deset jeklenih zatičev, ki blokirajo ob poskusu vloma. Poleg varnosti je njihova odlika še v tem, da se z leti ne povesijo in ukrivijo.
Vrata so na voljo v različnih oblikah in barvah, po možnosti jih proizvajalci naredijo tudi po meri. Želeni videz protivlomnih vrat največkrat dosežemo s pestro izbiro prekrivnih plošč iz različnih materialov, ki se vstavljajo v jekleni okvir vratnega krila. Lahko se odločimo za takšno, ki po ničemer ne odstopa od vrat naših sosedov, lahko pa izbiramo med oblogami različnih modernih in klasičnih oblik, ki polepšajo vhod v naš dom ali poslovne prostore. Vgradnja ali zamenjava s starimi vrati je podobno kot z običajnimi novimi vrati zelo enostavno in hitro. Usposobljena ekipa opravi montažo v enem dnevu. Vgradnja vrat poteka suhomontažno, torej brez zidarskih del.
Ključavnica je osrednji element varnostnih vrat, zato proizvajalci dajejo temu detajlu največ pozornosti. Protivlomna vrata imajo lahko vgrajen cilindrični vložek ali trezorsko ključavnico s trezorskim ključem. Cilindrični vložek mora imeti zaščitni profil, ki vložek ščiti pred vrtanjem in lomljenjem. Protivlomna ključavnica z vložkom mora onemogočati ponarejanje ključev.
Na trgu je v ponudbi tudi kvalitetna protivlomna ključavnica z blokado, ki ob poskusu nasilnega vstopa zablokira celotno ključavnico in tako prepreči vstop. Takšna ključavnica je zaščitena tudi z manganovo ploščo, ki preprečuje vrtanje.
Poleg klasične mehanske ključavnice so sedaj na trgu tudi različne elektronske ključavnice. V ponudbi je več tovrstnih pristopov, ki nam bodo omogočili večji in enostavnejši nadzor brez ključev. Odlikuje jih preprosta uporaba, saj po namestitvi lahko odpiramo vrata s pametnim telefonom, kartico, obeskom za ključe, zapestnico, nalepko, s prstnim odtisom, z vnosom kode, itd. Ne glede na vrsto kontrole pristopa pa vse omogočajo enostavno brisanje izgubljenega ključa, s čimer si prihranimo veliko nevšečnosti.
Elektronske ključavnice imajo daljšo življenjsko dobo, saj ne prihaja do obrabe mehanskih delov. Imajo tudi vrsto drugih prednosti, npr. osnovne elektronske kontrole pristopa omogočajo enostaven nadzor nad tem kdo lahko vrata odpre ter kdo ne. Naprednejše kontrole pristopa pa omogočajo tudi napredno funkcionalnost in sicer lahko beležijo zgodovino (kdo in kdaj je vstopil oz. izstopil), lahko časovno omejijo pristop (v katerem časovnem obdobju je možen pristop). Najnaprednejše so tako imenovane z »online« kontrolo pristopa, ki omogočajo upravljanje in spremljanje dogodkov v realnem času kjerkoli že smo. Elektronske kontrole pristopa imajo lahko več elementov, in sicer digitalne cilindre, pametne kljuke in pametne ščite, stenske čitalce in ostale komponente.
Možna je tudi kombinacija elektronske in mehanske ključavnice. V primeru izpada elektrike elektronska kontrola pristopa neovirano funkcionira, saj večina njih za delovanje uporablja baterije, ostale pa so opremljene z zasilnim baterijskim napajanjem.
Cena elektronske kontrole pristopa je seveda nekoliko višja od klasične mehanske, vendar se razlika hitro pokrije, saj kasneje niso potrebni dodatni stroški vzdrževanja z izdelavo dodatnih ali novih ključev, menjavo celotnega sistema v primeru izgube enega ključa, menjavo cilindrov v primeru obrabe, itd.
Poleg kakovostne ključavnice je dobrodošlo, da imajo protivlomna vrata še širokokotno kukalo, varnostni omejilnik odpiranja, fiksne zatiče proti dvigu vrat in talno tesnilo.
Pri nakupu bodimo zelo pozorni na to, da imajo protivlomna vrata vgrajene naštete varnostne elemente, saj se na trgu pojavljajo tudi varnostno manj učinkovita vrata, ki pa jih proizvajalci vseeno poimenujejo varnostna vrata. Od ponudnika zahtevajmo, da nam predloži veljavne certifikate, ki dokazujejo ustrezen standard (3 varnostni razred), potrjen s strani neodvisnih mednarodnih institucij.
V primeru menjave starih lesenih vrat z novimi protivlomnimi je potrebno menjati tudi stare podboje, saj bo le tako zagotovljeno, da bodo tudi novi podboji dovolj kvalitetni in nudili dovolj visoko stopnjo zaščite.
V primeru, da imamo hišo z več zaklenjenimi vhodi je precej bolj praktična možnost uporabe enega generalnega ključa za vse vhode kot pa šopa različnih ključev. Pri mojstru izdelovalcu ključev naročimo identične cilindrične vložke za vsa tista vrata, ki jih želimo odpreti z istim ključem. Poleg glavnih vhodnih vrat so to lahko stranska vhodna vrata, garažna vrata, kletna vrata, dvoriščna vrata, poštni nabiralnik, ipd. Prav tako lahko z enakim cilindričnim vložkom opremimo tudi vhod v počitniško hišo.

Ustrezen alarmni sistem

Najbolj učinkovito zaščito pred vlomilci bomo dosegli s kombinacijo uporabe preventivnih sredstev, mehanske protivlomne opreme in elektronske. Med slednjo opremo so gotovo najbolj poznane alarmne naprave. Z njeno pomočjo bomo vlomilcem skrajšali čas obiska našega doma praktično na sekunde.
Celoten alarmni sistem je sestavljen iz elektronskih naprav, katere s posebnimi senzorji zaznajo vlom v notranjost objekta in sprožijo alarm. Sestavljajo ga štirje osnovni deli. To so alarmna centrala, katera je pamet sistema, senzorji, tipkovnica ter zunanja in/ali notranja sirena.
Osnovni del vsake alarmne naprave je centrala. Ta ima nalogo, da kontrolira stanje našega sistema (senzorjev, tipkovnic, siren, GSM in IP vmesnikov...), pošilja sporočila o alarmu sireni, dežurnemu centru varnostne službe ali na zasebno linijo katerekoli telefonske številke stacionarnega ali mobilnega operaterja. S takšno možnostjo so opremljeni vsi sedanji alarmni sistemi.
Prenos alarmnega signala iz alarmne centrale je možen preko analogne telefonske linije, preko GSM/GPRS omrežja ali preko interneta. Nekdanje alarmne centrale so delovale v največ primerih preko analogne linije. Njo je po večini nadomestil GSM alarmni signal. Nekatere alarmne centrale imajo GSM vmesnik že vgrajen, pri določenih proizvajalcih pa je to opcijski nakup. Za delovanje je potrebna vgradnja SIM kartice. S tem pa moramo skleniti naročniško razmerje pri mobilnem operaterju. Pogoj za delovanje alarmnega sistema preko internetnega omrežja je možnost neprekinjenega internetnega dostopa na varovanem objektu. Ena sedanjih sodobnih opcij prenosa alarmnega signala je kombinacija GSM in posebnega internetnega vmesnika, ki omogoča upravljanje oziroma vklop in izklop ter pregled stanja alarmnega sistema preko pametnega telefona. Zakaj oboje? Internet brez elektrike namreč ne deluje, GSM pa je možno motiti.
Alarmno centralo praviloma postavimo na skrito mesto v središče stanovanja ali na težje dostopno mesto, po možnosti v bližini električnega in telefonskega priključka. Sedanja centrala lahko opravlja nalogo le tako imenovanega particijskega varovanja, oziroma omogoča varovanje samo dela stavbe. Takšna možnost nam pride predvsem v poštev, ko se na primer gibljemo samo v pritličju, medtem, ko so kletni prostori prazni in pod alarmom.
Senzorji alarmnega sistema zaznajo v območju svojega delovanja vsak premik. Na alarmno centralo je vezan vsak posamezni senzor. Ta ob aktiviranju sporoči podatek centrali, ki ga ustrezno obdela in po potrebi sproži alarm.
Danes je na tržišču velika ponudba različnih senzorjev za različne namene in potrebe, zato se je pametno predhodno posvetovati s strokovnjakom kakšni senzorji in na katerem mestu bi bili najbolj primerni. Najbolj pogosto uporabljeni v skoraj 70% deležu so senzorji z delovanjem infrardečih žarkov. Ti delujejo z zaznavanjem spremembe temperature v območju, ki ga senzor pokriva. Njihove dobre lastnosti so enostavna in hitra vgradnja ter veliko območje zajetja senzorja. Ob njihovi izbiri naj bomo pozorni predvsem na stopnjo občutljivosti zunanjih motenj z GSM signali ali oddajniki, možnost prilagajanja območja pokritja z menjavo leč, nemoteno delovanje senzorja tudi pri višji temperaturi znotraj bivalnega prostora, ali je obdelava signala digitalna, katera zagotavlja zanesljivejše delovanje sistema, itd.
Še boljša rešitev so tako imenovani senzorji dvojne tehnologije. Delujejo na podlagi infrardečega in mikrovalovnega žarčenja. Poleg infrardečega zaznavanja temperature, mikrovalovni del zazna vstop v polje delovanja. Z dvojno tehnologijo je pri takšnem alarmnem sistemu bistveno manjša možnost sprožitve lažnega alarma.
Sedanja alarmna centrala lahko omogoča tudi priklop požarnih senzorjev (temperaturnih in optičnih) in senzorja plina (ogljikov monoksid. Je pa priklop omenjenih senzorjev odvisna od izvedbe centrale. Predvsem v prostoru z ogrevalnim kotlom, štedilnikom ali dimnikom je priporočljiva vgradnja požarnega senzorja, v prostoru s kaminom pa dodatno še senzor ogljikovega monoksida. Nekateri sedanji alarmni sistemi s požarnimi senzorji imajo certifikate požarnega sistema, kar nam omogoča ugodnejše požarno zavarovanje.
Tipkovnica omogoča s pomočjo številčne kode vklop in izklop alarma ter upravljanje vseh dodatnih funkcij, ki jih omogoča sistem. Od alarmne centrale je ločena in je običajno vgrajena v bližini vsakega vhoda v objekt, saj jo vsakodnevno uporabljamo. Z njo lahko vklapljamo in izklapljamo alarmni sistem v celoti ali le v določenem delu objekta. Tipkovnica ima zabeležen tudi svoj arhiv dogodkov, kjer lahko pregledujemo aktivacije nekdanjih alarmov ali eventualne nekdanje napake v sistemu.
Pri izbiri tipkovnice je pomembno, da je ta dovolj pregledna, enostavna za uporabo in ima možnost uporabe funkcijskih tipk.
Enostavnejša tipkovnica deluje na osnovi diod, sodobna tipkovnica ima vgrajen LCD prikazovalnik, novejši sistem pa je tipkovnica na dotik, ki ima tudi večji zaslon in s tem še bolj pregledno upravljanje.
S pomočjo sirene centrala sporoči, da se v našem domu nekaj dogaja. Sirena se aktivira z zvočnim in/ali svetlobnim signalom, lahko pa tudi s tako imenovanim tihim alarmom. Bistvo tihega alarma je, da vlomilec niti ne ve za sproženje alarma. Ko senzor zazna vlomilčev premik, ta podatek prenese centrali, centrala pa neposredno nadzornemu centru varnostne službe ali lastniku na mobilni telefon. Na ta način lahko varnostniki najlažje zalotijo vlomilca že pri delu.
Zunanja sirena mora biti vgrajena na mestu, ki ni dosegljivo vlomilcu, torej vsaj na višini treh metrov.
Da bi alarmni sistem deloval tudi ob izpadu električne energije je potreben sistem rezervnega napajanja, ki je sestavljen iz akumulatorjev vgrajenih v sami alarmni centrali, GSM pozivniku ter zunanji sireni. Proti odpiranju s strani nepoblaščenih oseb imajo vsi elementi v alarmnem sistemu vgrajeno tamper zaščito oz. sabotažno stikalo. Zato je potrebno, da so vsi akumulatorji vgrajeni znotraj naprav. Ni pa prav nič narobe, če se alarmna centrala napaja dodatno iz UPS napajalnika.
Pogosto se lastniki stanovanjskih hiš odločijo za namestitev alarmnega sistema v že vseljeni hiši ali celo, ko se jim že zgodi vlom. Zaradi tega pride do težav pri inštalaciji množice kablov in žic po že gotovih stenah. Za takšne namene so na trgu že nekaj časa v ponudbi brezžični alarmni sistemi. Prvotni brezžični sistemi so bili slabše kvalitete in precej dragi, vendar so z razvojem elektronike postali vse bolj zanesljivi, učinkoviti in tudi njihova cena je vse bolj sprejemljiva. Kljub temu naj bomo predvsem pri cenenih brezžičnih alarmnih sistemih previdni, saj je običajno z nizko ceno tudi manj zanesljivo delovanje. Izbrani alarmni sistem naj ima dvosmerno delovanje med centralo, senzorji in sirenami, saj v tem primeru centrala ve kaj se dogaja z elementi sistema.
Pri novogradnji naj vsekakor razmišljamo o alarmnem sistemu že pri predinstalaciji oziroma pri razpeljavi instalacijskih cevi. S tem bo pozneje enostavna in hitra vgradnja ožičenega alarmnega sistema, brez kakršnih koli gradbenih posegov.

Ustrezen video nadzorni sistem

S sedanjim visoko tehnološkim video nadzornim sistemom, ki je vgrajen znotraj ali zunaj hiše, imamo lahko od kjerkoli in kadarkoli preko pametnega telefona nadzor nad objektom. Že z vgrajenimi vidnimi video kamerami na objektu damo vsiljivcu že takoj vedeti na znanje, da bo v to hišo zelo rizičen vlom.
Snemalnik in kamere v osnovi sestavljajo takšen sistem. Na trgu so v ponudbi digitalni video snemalniki iz analognih kamer, ki pretvorijo analogni signal v digitalno obliko in takšnega shrani na trdi disk. Druga vrsta so digitalni video snemalniki iz IP kamer, ki iz TCP/IP signala shranijo digitalni stream na trdi disk snemalnika.
Pri novejših video snemalnikih je možen oddaljen dostop iz pametnega telefona, tablice in prenosnega ali PC računalnika.
Osnovna naloga katerekoli video nadzorne kamere je, da ta po ožičenju ali brezžično pošilja signal slike snemalniku, kateri te podatke shrani. Klasične kamere delujejo na podlagi analogne tehnologije. Nekdaj so prevladovale izključno takšne vrste kamer, ki pa se sedaj počasi poslavljajo. Njihove prednosti so predvsem v nizki ceni, enostavni uporabi in velikem obsegu izdelanega arhiva posnetkov. Vendar imajo te omejitev pri kvaliteti posnetka oziroma pri ločljivosti slike, ki omogoča do 400.000 točk.
Visoko resolucijske kamere s tako imenovano HDCVI tehnologijo so dokaj praktična rešitev za zamenjavo obstoječih analognih. V tem primeru se zamenja obstoječe analogne kamere in snemalnik s HDCVI opremo, inštalacija pa ostane nespremenjena. Ločjivost sedanjih takšnih kamer že precej presega dva megapiksla (MP).
Sedanje sodobne IP kamere imajo lahko ločljivost slike višjo tudi od 5 MP. Vedeti moramo, da visoka ločljivost slike pomeni več razpoznavnih podrobnosti na posnetku. Res pa je, da bodo zadostno prepoznavnost obraza in registrskih tablic zagotavljale že kamere z ločljivostjo 2 MP. Višja ločljivost kamer nam bo prišla v poštev le ob opazovanju večjega območja in večjih podrobnostih na posnetkih.
Prvotne IP kamere so bile zelo drage, z leti pa so se te precej pocenile, tako da so sedaj že zelo konkurenčne analognim kameram. Mrežne IP kamere so preko UTP ožičenja povezane s snemalnikom.
Ker imajo IP kamere vgrajene infra rdeče LED diode, omogočajo sliko tudi ponoči. V zadnjih letih so se na trgu pojavile inteligentne kamere, ki z visoko procesorsko močjo zmorejo dobro poznane zaznave gibanja, zaznavo obraza, prepoznavo avtomobilske registrske tablice, štetje različnih dogodkov, zaznavanje manjkajočega ali tujega objekta, itd. S tem neprestano in zelo podrobno opozarjajo na sumljiv dogodek.
Z vgrajenima in usposobljenima video nadzornim sistemom ali alarmno napravo, je priporočljivo, da vsa vhodna mesta označimo še z nalepkami, ki opozarjajo, da je objekt pod nadzorom. Marsikaterega storilca bodo že same nalepke odvrnile od namena, da bi sploh pričel z vlomom.

pripravil: M.A.