Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Potrebna bodo senčila

Z mesecem majem počasi, vendar vztrajno prihajajo vse bolj vroči dnevi. S tem je skrajni čas, da pričnemo razmišljati kako bomo v svojem stanovanju omilili vročino. Poceni in marsikdaj dovolj učinkovit način je senčenje s senčili kot so žaluzije, rolete, roloji, pliseji, zavese ali tende.

Z bližajočim se poletjem pričnemo že samoumevno razmišljati o zaščiti pred soncem. Naj bo to v hiši kjer skozi sedanja velika okna hitro uhaja preveč toplote, ali na balkonu in terasi, ki postaneta s poletnim časom brez ustrezne zaščite neprimeren prostor za počitek.
Ko se odločamo za ustrezno izbiro senčila naj bomo kljub sedanji bogati izbiri dovolj previdni. Z gradnjo nove hiše ali adaptacije starega objekta moramo že v začetni fazi planiranja razmisliti kakšno izvedbo senčenja želimo imeti. Kot prvo se je potrebno odločiti ali bomo imeli senčenje na zunanji ali notranji strani oken. Šele zatem pride na vrsto izbira vrste senčila. Prvo in osnovno načelo zaščite pred vročino je, da preprečimo segrevanje steklene površine. Prostor bo ostal hladnejši, če bomo izbrali takšno senčilo, ki bo montirano na zunanji strani. Notranje senčilo bo bolj kot za preprečitev segrevanja prostorov, služilo za dekoracijo stanovanja.

Samodejno upravljanje senčil

Udobje in praktičnost upravljanja je poglaviten razlog zakaj se odločiti za samodejno upravljanje senčil namesto klasičnega ročnega. Znano je, da so se elektronske komponente precej razvile in hkrati tudi pocenile. Ravno zaradi tega je tako v novogradnjah kot adaptiranih hišah vse več senčil z elektromotornim pogonom na daljinsko upravljanje. V več kot polovico sedanjih novogradenj se že vgrajuje senčila z elektromotornim upravljanjem.
Pri avtomatizirani izvedbi preko stikala s pomočjo elektromotorja spuščamo ali dvigamo senčila. Pri roletah ima poleg udobja takšna izvedba prednost v primerjavi z ročnim upravljanjem še v boljšem izolacijskem učinku, saj pri ročnem načinu zaradi odprtine mehanskega prenosa upravljanja nastanejo toplotne izgube. Za izvedbo senčila z ročnim upravljanjem je potrebno za njegovo vodilo zvrtati luknjo v okno, medtem ko pri senčilu z elektromotorjem tega ni treba.
Možna je osnovna izvedba elektropogona preko stikal ali z elektronskim daljinskim upravljanjem senčil. Slednja možnost je sedaj seveda najbolj aktualna v smislu brezžičnega upravljanja senčil preko spleta. Predvsem pri novogradnjah je takšen sistem upravljanja senčil vse bolj pogost. Brezžični sistem preko spleta je tako rekoč eden od skoraj že obveznih in osnovnih sestavnih delov inteligentne hiše s centralnim nadzornim sistemom.
Računalnik oziroma pametni telefon ali tablica, usmerjevalnik (router) in dostop do spleta potrebujemo poleg elektromotorja, da lahko na daljavo upravljamo senčila. Na ta način lahko kjerkoli in kadarkoli upravljamo s senčili preko spletnega brskalnika. Izbrana senčila kot so rolete, zunanje žaluzije, screen senčila in tudi tendo lahko s tem pomikamo v različne pozicije.
S stikalno uro ali svetlobnim senzorjem lahko nastavimo čas, ko se bodo rolete samodejno zjutraj dvignile in zvečer spustile. To je sicer zelo dober preventivni varnostni ukrep, saj s tem ustvarimo vtis, da smo doma, čeprav smo odsotni.
Takšno komfortno upravljanje senčil pa seveda zahteva tudi višjo investicijo. Razlika v ceni investicije med ročnim in elektromotornim upravljanjem posameznega senčila je nekaj več kot sto evrov. Vzrok te razlike je v strošku motorja, stikala in daljinskega upravljalnika. Omenjena cenovna razlika je sicer odvisna še od vrste nadgradnje z elektropogonskim sistemom.
Še stopnja višje k maksimalno komfortnem in praktičnem upravljanju senčil je z različnimi sedanjimi klimatskimi senzorji, s pomočjo katerih se senčila na hiši samodejno uravnavajo glede na obdobje sončnega vremena, mraza, vetra ali dežja.

Senčenje z žaluzijami

Še vedno je v Sloveniji s to vrsto senčil opremljenih velik del stanovanjskih hiš. Razlog je v številnih dobrih lastnostih tega senčila. Najbolj pomembni odliki pa sta enostavna montaža in upravljanje ter predvsem ugodna cena.
Tipična značilnost žaluzij je njihova lamelna sestava. Na zgornji strani okna so lamele obešene na vrvicah in vpete v ohišje senčila. S posebnim, vendar enostavnim mehanizmom te lamele lahko dvigamo ali spuščamo ter obračamo v desno ali levo smer. S tem je omogočena maksimalna stopnja zasenčenosti v prostoru.
Glede na mesto vgradnje so žaluzije lahko vgrajene zunaj ali znotraj objekta. Z razliko od notranjih, zunanje žaluzije zadržujejo sončne žarke že na zunanji strani okna, kar je njihova prednost. Poleg tega še dodatno varujejo pred mehanskimi poškodbami okna. Vendar, če se odločimo za žaluzije, ki bodo na zunanji strani okna, moramo vedeti, da bodo zaradi našega geografskega področja izpostavljene zelo različnim vremenskim vplivom. Od vročine, vetra, dežja, do mraza in snega. Zato naj bomo pri izbiri takšnih senčil pozorni predvsem na kakovost in vzdržljivost materiala. Kakovostne zunanje žaluzije so izdelane iz aluminija, pri katerem so lamele polnjene s poliuretanom. Lamele žaluzij, ki imajo zaobljene robove in so vodene v stranskih ALU vodilih so toge in stabilne tudi pri vetrovnih vremenskih razmerah. Aluminijaste lamele ne rjavijo, ne bledijo in tudi ne potrebujejo vzdrževalnih del z lakiranjem. Predvsem na novogradnjah so te vrste senčil med najbolj uporabljenimi. Zlasti so primerne za senčenje večjih steklenih površin.
V zadnjem času narašča priljubljenost lesenim žaluzijam. Razlog tega je predvsem naraven videz in toplina ter kompaktnost materiala. V ponudbi so lesene žaluzije iz različnih vrst lesa in različnim površinskim obdelavam kot je lameliran les, visok sijaj, ipd. Ob tem moramo seveda vedeti, da je les zunaj objekta potrebno redno vzdrževati.
Zunanje žaluzije se vgradijo v zunanji okenski okvir. Njihova vgradnja je nekoliko bolj zahtevna kot montaža notranjih žaluzij. Da se v primeru vetra prepreči neprijeten ropot žaluzij po steklu, so lamele nameščene ob levem in desnem robu v vodilu, ki je iz aluminija, inoks okroglih palic ali jeklenih vrvi. Dviganje in spuščanje zunanjih žaluzij je lahko ročno s pogonsko palico ali udobneje preko stikala z elektromotorjem.
Notranje žaluzije se zaradi svoje preprostejše sestave tudi enostavneje vgradijo v notranji okvir okna. Lamele v notranjih prostorih nimajo vodil in so brez zaščitnega ohišja, zato prosto padajo od zgornjega do spodnjega okenskega okvirja. Prek dvižne vrvice in obračalne palice jih upravljamo ročno.
Današnja sodobna okna so v marsikaterem novem domu polkrožne, trikotne ali okrogle oblike, na kar so se s sedanjimi sistemi prilagodili tudi izdelovalci žaluzij. To pa je marsikdaj odločilen razlog za izbiro ravno te vrste senčila.

Senčenje z roletami

Tako kot ostali stavbni elementi so se tudi rolete prilagodile novemu času in drugačnim potrebam. Prvotne lesene rolete so nadomestile plastične, danes pa njih vse bolj nadomeščajo aluminijaste rolete. Zaradi nekaterih svojih zelo ugodnih lastnosti jih tudi v današnjem času ostala senčila niso mogla izpodriniti. Ne samo pri novogradnjah, ampak tudi pri adaptacijah se še vedno veliko investitorjev odloča ravno za to vrsto senčil.
Roleta je sestavljena iz številnih podolgovatih letvic. Ker so letvice gibljivo povezana med seboj, se lahko navijejo v rolo, katera se skrije v roletno omarico. Letvice tečejo po PVC ali aluminijastih vodilih, ki so pritrjena na oba pokončna robova okenskega okvirja. Roletne letvice so v ponudbi iz različnih materialov v različnih barvah, višinah in debelinah. Sedanje roletne letvice proizvajalci izdelujejo iz PVC-ja ali aluminija. Plastične letvice se danes zaradi svoje sorazmerno ugodne izolativnosti in predvsem nizke cene največkrat uporabljajo, vendar jih sedaj že vse bolj nadomeščajo aluminijaste letvice, polnjene s poliuretansko peno in zaščitene s prašnim barvnim nanosom v različnih barvnih odtenkih. Aluminijaste lamele so v primerjavi s plastičnimi učinkovita dodatna protivlomna zaščita, kar je lahko pomemben argument za izbiro. Nekateri modeli imajo dodaten varnostni sistem proti nasilnemu dviganju lamel. S tem je vlom skozi takšno okno še bistveno bolj otežen. Z razliko od PVC lamel so aluminijaste bolj stabilne, se ne krivijo in kar je najbolj pomembno; ne prihaja do nobene svetlobne prepustnosti. Ta lastnost velja med vsemi senčili edinole za aluminijaste rolete. S tem so primerna tudi za širša okna. Res pa je, da je za takšno kakovost potrebna tudi višja investicija, zato so aluminijaste rolete med najdražjimi okenskimi senčili pri nas.
V primeru novogradnje je pomembno, da se že z arhitektom pogovorimo tudi o poznejši vgradnji rolet. Veliko preglavic si lahko prihranimo, če si pred gradnjo ali vsaj v začetni fazi gradnje pridobimo dober nasvet izkušenega proizvajalca rolet. Najbolj viden element pri tem zunanjem senčilu je roletna omarica. Ravno zaradi vidnosti in tudi delne pokritosti omarice z oknom marsikateri graditelj razmišlja že pri zidanju zidov o poznejši montaži rolet. Če na mestu preklade pustimo ustrezno velik izoliran prazen prostor, lahko v njega pozneje vgradimo roletno omarico. S tem je ta omarica pod fasadno oblogo povsem skrita v zidu oziroma betonski prekladi. Takšna predokenska podometna roleta je torej bolj primerna za novogradnjo.
Vgradnja nadokenske rolete je primerna tako pri novogradnji kot pri adaptaciji hiše z menjavo oken. Ker takšno roleto vgradimo hkrati z oknom, moramo njo upoštevati že v fazi načrtovanja, saj poznejša njena vgradnja ni možna. Ker ima dodatno izolacijo v omarici, je nadokenska roleta najbolj izolativna vrsta. Tako kot predokenska podometna roleta je tudi ta z zunanje strani skrita pod fasadnim slojem.
Predokenska nadometna oziroma vidna roleta je bila nekdaj najbolj pogosta. Njena vgradnja je možna tako pri novogradnji kot pri obnovi hiše. Prednost nadometne rolete v primerjavi s prejšnjima dvema je v tem, da nam njeno vgradnjo ni potrebno načrtovati v naprej, saj jo lahko vgradimo po končani fasadi. Torej je najboljša izbira za že dokončani objekt. Njena montaža je enostavna, hitra in brez umazanije.
Katerokoli vrsto rolete lahko upravljamo podobno kot žaluzijo. To je ročno s pomočjo traku, ki se ob oknu na notranji strani navija v spodaj nameščenem posebnem avtomatu, lahko pa tudi prek elektromotorja s stikalom. Pri večjem oknu z roleto je bolj kot trak priporočljiva komandna palica, saj se zaradi večje teže rolet trak s časom lahko strga.
Glede toplotne in zvočne izolacije je roleta gotovo ena najboljših izbir. Namreč letvice so med seboj bolj stisnjene in bistveno debelejše kot lamele pri žaluzijah. Poleti nas učinkovito zaščiti pred vročino in UV sevanjem. Svetlobne zračne reže na lamelah omogočajo kroženje zraka med oknom in lamelnim plaščem. Pretok zraka zmanjša prenos vročine na okno in druge materiale. Pomemben podatek je energijski prihranek v zimskem času. Celo do 15 odstotkov letno lahko prihranimo pri kurivu, saj spuščena roleta dodatno zmanjša izgubo toplote skozi steklene površine (tudi do 30%). Spuščena roleta se je izkazala kot najboljša zaščita proti vetru, dežju, snegu, premočni sončni svetlobi in vročini. Tudi zatemnitev prostora je s pomočjo rolete bistveno bolj popolna. Po drugi strani pa z njo ne moremo doseči tako poljubne zatemnitve kot z žaluzijo in s tem tudi ne tako praktične zaščite pred nadležnimi pogledi v bivalne prostore.

Zaščita s komarnikom

V toplem letnem času je v bivalnih prostorih poleg vročine problem še z nadležnim mrčesom. Muhe, ose, čebele, pajki, molji in predvsem komarji nam še kako lahko zagrenijo lagodno bivanje v stanovanju. Ena najbolj preprostih, učinkovitih in trajnih rešitev temu je vgradnja komarnikov v okenske odprtine.
Osnova vsakega komarnika je mreža z dovolj drobnimi luknjicami, ki ne prepuščajo mrčesa. Nekatere mreže ne prepuščajo tudi prašnih delcev, kar olajša bivanje astmatikom in osebam občutljivim na seneni nahod. Okvir komarnika je običajno izdelan iz aluminijastega profila, ki je prašno barvan. S tem je življenjska doba takšnega komarnika precej dolga. Nekateri so mnenja, da so komarniki ovira za svetlobo, kar pa ni res. Skozi komarniško mrežo prodira svetloba ravno tako kot bi sicer brez nje. Tudi pogled skozi okno s komarniško mrežo ni bistveno oviran.
Na trgu je precej velika izbira različnih vrst komarnikov, tako da se potrošnik kar težko znajde. Osnovna izvedba je fiksni komarnik. Ta je primeren za okno, ki ima malo vgradnega prostora oziroma že ima vgrajeno zunanjo roleto ali žaluzijo. Preko zime fiksen komarnik lahko odstranimo ali ga pustimo pritrjenega skozi celo leto. Če se izkaže potreba po pogostem odstranjevanju komarnika, je priporočljivejša izbira fiksnega komarnika na magnet (enostavna montaža in odstranjevanje) ali komarnika na tečaje. Na trgu je v ponudbi tudi rolo izvedba. Pri tem načinu se mreža navija v posebno omarico, ki je horizontalno ali vertikalno pritrjena na okvir okenskega ali vratnega krila. S tem je komarniška mreža zaščitena in skoraj neopazna. Za večje odprtine je primeren drsni komarnik. Po ALU profilu, kateri je pritrjen na okvir obstoječih vrat ali na sami steni, vodimo komarniška vrata v levo ali desno smer. Druga opcija so komarniška vrata, ki se odpirajo ali zapirajo isto kot klasična vrata: torej s pomočjo tečajev. Proizvajalci senčil ponujajo tudi integriran komarnik. Ta je že vgrajen v zunanje senčilo (roleta ali žaluzija). Čeprav sta s tem obe izvedbi združeni v enem senčilu, delujeta neodvisno eden od drugega. Izbira integriranega komarnika je seveda najbolj primerna, če se odločamo za novo zunanje senčilo in hkrati želimo omejiti vstop mrčesu v stanovanje.

Senčenje s pliseji

Plise predstavlja predvsem sodoben in moderen način senčenja prostorov. Ena izmed njegovih značilnosti je zlasti ta, da je primeren za skoraj katerikoli bivalni prostor. Tako se uporablja za senčenje stanovanjskih hiš, poslovnih prostorov, javnih zgradb, zimskih vrtov, zastekljenih balkonov, itd. Ker se plise izdeluje po meri, je primeren za senčenje vseh vrst in oblik oken. Tako za strešna okna kot okna z nepravilnimi oblikami. Njegov sistem izdelave dopušča poljubno zasenčitev. Pogled skozi okno si lahko zastremo popolnoma ali le delno.
Takšno senčilo poleg senčenja doprinese še k dodatni dekoraciji prostora. Odvisno od proizvajalca in tipa pliseja je ta lahko v različnih barvnih odtenkih in dekorativnih vzorcih. S tem lahko plise senčilo v celoti nadomesti klasično zaveso.
Plise je izdelan iz visokokakovostne tkanine, ki ima dolgo življenjsko dobo. Posebna tehnologija izdelave omogoča obstojnost pri visoki temperaturi in vlagi. Tkanina je impregnirana z antistatičnim premazom, ki preprečuje nabiranje prahu. Ker je tkanina pralna, je vzdrževanje takšnega senčila enostavno.
Montaža plise senčila je ravno tako precej enostavna. Ker je debelina okvirja le 2 cm, je omogočena pritrditev neposredno na letve okenskega krila. S tem senčilo zavzame zelo malo prostora in se hkrati s krilom tudi odpira in zapira. Okvir senčila je možno pritrditi tudi na steno ali strop.
Dviganje in spuščanje pliseja je vodeno s stranskimi vodili. Torej lamele prosto ne visijo in s tem ni nevarnosti, da bi med prepihom plapolale. Senčilo reguliramo s potezno vrvico ali vzmetno ročico. Možnost reguliranja je tudi s pomočjo elektromotorja preko daljinskega upravljalnika. S pomočjo fotoelektričnih celic pa je možna popolna avtomatika reguliranja. Odpiramo ali zapiramo ga lahko po višini v obeh smereh. Zlagamo ga torej lahko navzdol, navzgor, vse stransko in tudi trikotno.

Senčenje z rolo senčili

Zlasti v novogradnjah je sedaj precej aktualno rolo senčilo. To je sicer v rolo zvita tkanina, ki se lahko navija ali odvija. Klasičen rolo je brez ohišja in prosto viseč ali voden s plastificirano jeklenico. Upravljamo ga s pomočjo obračalne vrvice ali vzmeti. Sodobna verzija roloja ima omogočeno elektromotorno navijanje, ki je krmiljeno z elektroniko.
Kvalitetno rolo senčilo ima podobno kot roleta ob straneh aluminijasta vodila, vodila iz nerjavečega jekla ali jeklenih vrvi, ki vodijo tekstil ob spuščanju ali dvigovanju vrvi.
Glede na mesto vgradnje je rolo senčilo lahko zunanje ali notranje. Zunanji rolo ima navijalno cev v aluminijastem ohišju, ki ščiti tekstil pred vremenskimi vplivi, ko je ta zvit v roli. Notranji rolo je lahko prosto viseč ali izvedba v kaseti.
Poleg velike izbire enobarvnih in dekorativnih vzorcev je prednost roloja pred nekaterimi drugimi senčili še v zmožnosti popolne zatemnitve prostora. Zaradi majhne zgornje navojne omarice poda fasadi tudi lep sodoben videz.
Proizvajalci izdelujejo rolo iz različnih vrst tekstila. To je lahko prosojno, polprosojno, potiskano, zatemnitveno, screen tkanina, metalizirano ali tkanina različnih tekstur. Zlasti je aktualno screen senčilo. To je mrežasta tkanina, ki je ognje odporna, barvno obstojna in ne prepušča ultravijoličnih žarkov. Takšno senčilo je obstojno pri različnih atmosferskih vplivih, hkrati pa prepušča v prostor sončno svetlobo. Zaradi tega je primerno za vse dnevne prostore, zlasti pa za senčenje strešnih oken ali zimskih vrtov, torej večjih steklenih površin. V vetrovnih razmerah screen senčilo ne povzroča hrupa, kar se pa ne more zatrditi za nekatera druga senčila. Poleg tega je njegova prednost še v tem, da se kljub odprtemu senčilu in s tem zaščiti proti insektom, prostor vseskozi prezračuje.
Na trgu rolo senčil je poleg screen tkanine v ponudbi tudi »soltis« tkanina. Razlika med eno in drugo je v tem, da je screen tkanina plastificirana pred tkanjem, soltis pa po tkanju.
Tako kot ostale vrste rolo senčil je tudi screen senčilo lahko v notranji ali zunanji izvedbi. Zunanje screen senčilo je vgrajeno v okensko odprtino ali na fasado, lahko tudi v podometni izvedbi.

Popestritev z zavesami

Pri opremi bivalnih prostorov ponovno prihaja v modo klasična zavesa iz tkanin. Kot takšna lepo sovpada ne samo v starejše bolj »tradicionalno« opremljeno stanovanje, temveč tudi v moderen bivalni ambient. Z vidika funkcionalnosti klasična zavesa lahko bolj ali manj zadržuje prehod svetlobe v prostor, varuje nas pred radovednimi pogledi iz okolice, blaži odmeve znotraj prostora, preko poletja preprečuje vdor toplote skozi okno, preko zime pa zadržuje toploto, ki bi uhajala skozi okno. Predvsem pa klasična zavesa iz blaga usodno pripomore k dekoraciji stanovanja. Njega naredi bolj domačega in prijaznega za bivanje.
Pri izbiri ustreznih barv in oblik zavese naj poleg našega okusa upoštevamo še predvsem stil in opremo prostora, ki se naj med seboj smiselno dopolnjujejo.
Zavesa lahko glede na izbrani material različno zastre pogled skozi okno v prostor in iz njega, ter različno prepušča svetlobo. Tkanine za zaveso so lahko zelo prosojne, ali pa celo neprosojne, odvisno od tega koliko želimo zatemniti prostor. S tem si pridobimo tudi možnost različnih prilagoditev zavese v različne prostore. Namreč vsaka zavesa nikakor ne sodi v vsak prostor. V določenem prostoru je zavesa več ali manj le za okras, v drugem pa je predvsem zato, da si z njeno pomočjo ustvarimo zasebnost. To velja zlasti za prostor v kopalnici in spalnici, medtem ko je za kuhinjski prostor primerna predvsem prosojna zavesa, ki prepušča zadostno količino svetlobe, katera je sicer nujno potrebna za kuhinjska opravila.
Še mnogo bolj kot pri roletah ali žaluzijah, se pri izbiri zavese lahko poigramo z vzorci in barvnimi odtenki. Z razliko izpred nekaj let nazaj, ko je priljubljenost velikih in bogatih zaves precej upadla, se sedaj zopet postavlja v ospredje pomen kakovostnih in privlačnih materialov, hkrati pa v preprostih oblikah. V dnevni sobi so primerni na primer veliki stilizirani floralni vzorci, v spalnici ali kopalnici pa lahko prosojne gladke ali čipkaste zavese kombiniramo z dodatnimi težjimi neprosojnimi zavesami, katere po potrebi zagrnemo in se s tem zavarujemo pred pogledi iz okolice.
Ob izbiri intenzivnosti barv zavese moramo vedeti, da bo zavesa na močni svetlobi sčasoma zbledela. Če bomo v izrazito osončenem prostoru izbrali nevtralne barve zavese, bo ta dlje časa odporna na spremembo barvnega odtenka.
Poleg barvne usklajenosti naj pri izbiri zavese upoštevamo tudi njeno dolžino, saj kratka zavesa vizualno zniža prostor. Če želimo prostoru poudariti njegov klasičen videz, naj zavesa sega do tal. Z uporabo lažje tkanine, se lahko zavesa celo nekoliko vleče po tleh. Nekatere sedanje tkanine dopuščajo možnost, da je zavesa spuščene tudi po tleh, s čimer si pridobimo še bolj bogat in prestižen njen izgled. Zavesa naj bo nameščena vsaj 10 cm nad zgornjim robom okna. V sedanjem sodobnem stanovanju pogosto visi neposredno izpod stropa.
Zavesa naj bo dovolj široka, oziroma toliko, da ob njenem visenju z gubanjem na vsaki strani sega čez vertikalni rob okna še za približno 10 cm. Lahko pa prekriva tudi kar celotno steno z oknom, kar bo ustvarilo optični učinek bistveno večjega okna kot je sicer. Da zavesa ne bo delovala plosko oziroma, da bo ob njenem visenju dovolj nabrana, naj bo širina blaga zavese vsaj dvakratne širine okna.
Življenjska doba klasične zavese iz blaga je odvisna predvsem od izbranega materiala. Z izbiro primerne tkanine je odvisno tudi koliko se bo zavesa mečkala, kako bo visela na karnisi, koliko težka bo in kako hitro bo zbledela. Izbiramo lahko med različnim blagom za zavese. Bombaž ima prednost v lahki in mehki tkanini. Zavesa iz lana je lepo padajoča in deluje prijetno. Svila ima svoj predvsem bogat in razkošen videz. Zavesa iz volne pa bo delovala toplo in prijetno, ima pa tudi svojo akustično lastnost. Blago za zavese iz omenjenih naravnih materialov lahko z izjemo volne peremo tudi v pralnem stroju, seveda ob predpisani temperaturi pranja.
Klasična gubana oziroma valovita zavesa ima različne nabore. Njo lahko dodatno popestrimo z različnimi nabiralnimi trakovi, dodatnimi plastmi, rinkami in predvsem z različnimi čipkami. Odvisno od strukture materiala je spodnji del zavese lahko popestren z barvnim saten trakom, robom, čipko ali utežno vrvico. Glede na vrsto izbranega blaga izberemo način gubanja in možnost nabiranja zavese. Gubano zaveso obesimo na karniso, katera je v ponudbi v številnih izvedbah in materialov. Izbiramo lahko med aluminijastimi in lesenimi karnisami, okroglimi kovinskimi in lesenimi palicami, ipd.
Klasično gubano zaveso lahko dodatno popestrimo z dekorativno zaveso. Ta je sicer lahko izdelana tudi iz prosojnih tkanin, vendar je najbolj pogosto iz kompaktnega blaga, saj ima svojo prioritetno zatemnitveno funkcijo. Kot takšna zelo dobro dopolnjuje klasično lahko zaveso. V sodobnem tipu bivalnega prostora pa lahko dekorativna zavesa visi samostojno, kar doda prostoru dodaten moderen pečat. Da bo celoten bivalni ambient v medsebojni harmoniji, je pomemben izbor pravega vzorca in barve dekorativne zavese.
Sodobna opcija zaves je gubani rolo. Ta ima znotraj prostora tako dekorativno, kot zatemnitveno vlogo. S posebnim mehanizmom omogoča enostavno dviganje in spuščanje zavese na želeno višino. Skrita karnisa za zaveso je lahko pritrjena na steno ali strop. Da se lahko ob dviganju roloja oblikujejo enakomerne gube, je priporočljivo izbrati mehko in lahko upogljivo blago. Pogosto so v blagu za gubani rolo različni vzorci ali črte oziroma proge v živahnih barvah, ki dodatno popestrijo takšno zaveso.

Senčenje s tendo

V poletnih dneh ne potrebujemo sence samo na okenskih odprtinah, ampak tudi na balkonu ali terasi. Takšen prostor bomo najbolj izkoristili, če si bomo omislili posebej prirejeno večjo platneno streho s tendo oziroma markizo. Ta nas bo čez dan ščitila pred sončnimi žarki, zvečer pa pred vlago, ki bi sicer skrajšala čas prijetnega bivanja na prostem.
Tenda je danes popularna predvsem pri senčenju zunanjih vrtov, gostinskih lokalov, mestnih izložb, vhodov v trgovine in podobno. Je pa priljubljena tudi pri stanovanjskih hišah, ki imajo teraso, balkon ali vrt. Z njo si zagotovimo uporabno senco, s katero lahko upravljamo oziroma lahko tendo kadarkoli zložimo ter ob naslednji priliki spet hitro razstavimo.
Z vidika njene oblike je tenda lahko ravna ali kupolasta. Mesto vgradnje je ključnega pomena za katero obliko se odločimo. Pri stanovanjski hiši, kjer je na terasi ali vrtu običajno večja površina, se pogosteje uporablja ravno tendo. Ta ima značilno večjo ravno strešno površino, ki je v manjšem naklonu.
Tudi glede zlaganja se tende med sabo razlikujejo. Poznana je klasična izvedba, polkasetna tenda in kasetna fasadna izvedba. Cenovno najbolj ugodna in hkrati najenostavnejša je klasična izvedba. Pri tej platno ni zaščiteno in ga enostavno le navijamo na os. Pri polkasetni izvedbi oziroma fasadni tendi s tulcem za platno slednje navijamo v zaščitni aluminijasti tulec. Ob tem ostanejo iztezne roke izven konstrukcije in so vidne tudi pri zloženi tendi. Pri kasetni izvedbi ima tenda posebno aluminijasto kaseto, v katero enostavno zložimo platno za čas, ko tenda ni potrebna. Poleg platna v kaseto zložimo tudi iztezne roke. S tem je celotna tenda skrita v kaseti. Zložljiva tenda v kaseti pride v poštev predvsem v času poletnih neviht z močnejšim vetrom. Ravno veter lahko močno poškoduje konstrukcijo tende, saj je močnejši zračni upor glede na veliko površino platna lahko zelo velik. V času močnega vetra naj bo platno vedno zloženo. Če piha veter s hitrostjo 40 km/h, pritiska z močjo 430 kg na 18 m2 površine tende. To pa je že precej velika sila in le dovolj močna konstrukcija bo kos takšnemu pritisku. Poleg možnosti izogibanja poškodbam, omogoča kasetna izvedba tudi podaljšanje življenjske dobe platna. Ravno ta del je pri tendi najbolj pomemben element. Z njegovo kakovostjo je precej pridobljeno pri trajnosti celotne tende. Tenda nikakor ni le poljuben kos tekstila na konstrukciji. Med kvalitetnejša platna sodi posebno UV obstojno in večkrat impregnirano akrilno platno, ki ne prepušča sončnih žarkov ter dolgo časa ohrani svojo prvotno barvo. Tako imenovana Screen tkanina je tudi precej aktualna za platnene strehe. Njena odlika je mrežasta struktura, skozi katero lahko prehaja ogret zrak. Da je platno dovolj kakovostno, mora ta prepuščati zrak (plastificirano ni priporočeno). Možnost barve platna in vzorcev je praktično neomejena. Platno je lahko enobarvno, dvobarvno, večbarvno, svetlejše, temnejše, itd. Ob izbiri barve platna naj vsekakor upoštevamo barvno usklajenost z ostalim okoljem kot je na primer fasada hiše.
Upravljanje tende lahko vršimo ročno prek navijalne palice ali s pomočjo elektromotorja. Z ugodnimi cenami elektronike in avtomatike je tudi tenda z motorjem dostopna skoraj vsakemu investitorju. Na naš ukaz se s pomočjo elektronike in elektromotorja strešna konstrukcija in platno zložita skupaj. V primeru nenadnih poletnih neviht, ko je potrebno zaradi močnega vetra tendo na hitro zložiti, je še bolj praktična rešitev senzor, ki s posebno vetrnico zazna moč vetra in pri določeni moči vklopi elektromotor, kateri tendo zloži brez naše pomoči in vednosti. Tovrsten sistem pride v poštev predvsem v času naše odsotnosti od doma.
Če se odločimo za tendo z motornim pogonom, naj upoštevamo tudi možnost prekinitve električne energije. Priporočena je izbira kombinacije avtomatike z ročno navijalno palico, ki omogoča, da lahko tendo zapremo tudi ročno.

Senčenje s pergotendo

Pergotenda je v zadnjih letih pri novogradnjah ali saniranih hišah med najbolj priljubljenimi izvedbami senčenja na prostem. Z njeno uporabo postane terasa ali kotiček na vrtu bivalni prostor, ki je na odprtem in hkrati zagotavlja prijetno senco. Obliko in s tem videz pergotende si vsak investitor lahko prilagodi in oblikuje po svojih željah.
Kot takšna je uporabna predvsem za senčenje večjih površin. To je sicer pergola, na kateri je nameščen zložljiv mehanizem s tkanino oziroma tendo. Zaradi svoje konstrukcije in podpornih stebrov je močnejša in odpornejša na veter kot klasična tenda z iztegljivimi rokami. Kljubuje lahko tudi ekstremnim vetrovnim razmeram s hitrostjo vetra do 102 km/uro.
Tako kot klasična tenda je pergotenda lahko pritrjena na steno ali pa je samostoječa. Za streho pergotende se v največ primerih uporablja nepremočljivo tkanino. S tem smo varni pred njo tudi v poletnem nalivu. V primerjavi s fiksnim nadstreškom ima prednost v tem, da je zložljiva in omogoča regulacijo svetlobe ter zračenja.

Senčenje z bioklimatsko pergolo

Klasična pergola je običajno sestavljena iz fiksnih lesenih ali kovinskih nosilcev s horizontalnimi prečkami. Pogosto so prečke odprte in ne nudijo popolne zaščite pred soncem ali dežjem. Največkrat je takšna pergola izdelana iz lesa, lahko pa tudi iz kovine ali drugih materialov. Lesena pergola zahteva več vzdrževanja, da preprečimo njeno propadanje zaradi vremenskih vplivov. Kot takšna običajno nudi delno senco in lahko služi kot opora za vzpenjalke ali drugo rastlinje. Ne nudi pa prilagodljive zaščite pred vremenskimi razmerami.
Iz klasične lesene konstrukcije so se v zadnjih letih razvile različne izpopolnitve pergol. Vsekakor pa se je vrhunec takšnih nadgradenj doseglo s tako imenovano bioklimatsko pergolo.
Ključna razlika med klasično in bioklimatsko pergolo je stopnja prilagodljivosti in funkcionalnosti. Medtem ko je klasična pergola bolj fiksna in preprosta v zasnovi, je bioklimatska pergola tehnološko naprednejša, z možnostjo prilagajanja vremenskim razmeram, kar zagotavlja večjo vsestranskost in udobje. Omogoča regulacijo svetlobe, sence in prezračevanja z uporabo premičnih lamel ali strešnih elementov. Zasnovana je tako, da prilagaja svojo obliko in funkcijo glede na vremenske razmere, kar zagotavlja prijetno bivanje na prostem v različnih okoljih.
V največ primerih je takšna pergola izdelana iz aluminijaste konstrukcije. V nekaterih primerih tudi iz inoxa. Aluminij je znan po svoji lahki teži, hkrati pa tudi po dobri čvrstosti. Ker je odporen na različne temperature, vlago, sol in UV žarke, je zagotovo ena najboljših izbir za konstrukcijo na prostem. Poleg tega je njegova konstrukcija prašno lakirana v možnosti poljubne barve glede na RAL lestvico. Kljub vsemu se naj vseeno pri proizvajalcu pozanimamo predvsem pri detajlih izvedbe konstrukcije, kot na primer natančnost izdelanih spojev, vidnost vijakov, ipd.
Namesto fiksne strehe ima bioklimatska pergola integrirane aluminijaste lamele, ki so ključnega pomena za uravnavanje mikroklime in s tem udobja pod njo. Zaradi gibljivih lamel ima takšna pergola v primerjavi s klasično fiksno izvedbo prednost predvsem v tem, da lahko s spreminjanjem naklona lamel sami določamo količino UV sončnih žarkov pod pergolo. Poleg tega je z odprtimi lamelami zagotovljeno uhajanje vročega in dovajanje svežega zraka.
Lamele lahko poljubno rotiramo vse do 150 stopinjskega naklona. V času padavin si z zaprtimi lamelami in zagotovljenimi vodotesnim stiki med njimi, omogočimo suho streho nad glavo. Pri nekaterih izvedbah pergol lahko lamele tudi popolnoma zložimo, s čimer ostane le 13% strehe prekrite z njimi. Slednja možnost pride v poštev zlasti v prehodnem spomladanskem in jesenskem času, ko želimo izkoristiti vso toploto sončnih žarkov.
Upravljanje lamel na pergoli vršimo z daljinskim upravljalnikom preko motornega pogona. Pogon je praviloma skrit v konstrukciji, kar je sicer odvisno od proizvajalca. Poleg daljinskega upravljalnika, lahko lamele upravljamo z ustrezno aplikacijo preko pametnega telefona, kar omogoča njeno upravljanje praktično od koderkoli. Upravljalni in nadzorni sistem je možno priklopiti tudi na centralni sistem pametne hiše.
Pergola je lahko postavljena na štirih ali dveh stebrih, lahko tudi brez njih, kar je odvisno predvsem od konfiguracije terena. Samostoječa izvedba na štirih stebrih je lahko zelo lep in sodoben vrtni dodatek. Pod njo nas bo narava obdajala z vseh strani. Kot takšna je praktična rešitev za ustvarjanje poletne kuhinje na prostem. Za na teraso ali direktno ob stavbi je primerna pergola, ki je delno vpeta v objekt. Takšna izvedba ima le dva stebra. Omogoča neposredno prehajanje iz zunanjega v notranji prostor. Poleg tega tudi zmanjša porabo energije za ogrevanje ali prezračevanje. Pergola, ki ne rabi nobenih podpornih stebrov, je v celoti vpeta v objekt in s tem postane del njega. Največkrat je takšna pergola na vrtovih gostiln ali hotelov.
Pri bodoči legi pergole naj vsekakor upoštevamo zadostno dostopnost sončne svetlobe, ali je prostor na vetrnem oziroma zavetrnem mestu in tudi ostale okoljske dejavnike, kot je na primer bližina prometne ceste. Velikost bodoče pergole naj prilagodimo glede na razpoložljiv prostor in glede na število ljudi, ki jo bodo uporabljali.
Proizvajalci pergol so razvili inovativen način odvajanja vode z integriranimi žlebovi v samo konstrukcijo, kar celotni pergoli poda bistveno lepši videz, kot klasični vidni žlebovi. Integrirani kanali vzdolž okvirja ali lamel zbirajo vodo in jo usmerjajo proti določenim točkam za odvod. Ker so lamele oblikovane tako, da se lahko nagibajo, omogočajo usmerjanje vode proti kanalom za odvod. Ko so lamele zaprte, se nagib prilagodi tako, da voda teče v smeri kanala. Na koncih kanalov so izpusti ali odtočne cevi, ki usmerjajo vodo stran od pergole. Ti izpusti so lahko povezani z obstoječim sistemom za odvajanje vode na objektu ali pa vodijo v lastni drenažni odtočni sistem.
Različne nadgradnje omogočajo, da lahko bioklimatsko pergolo kombiniramo z različnimi opcijami zapiranja stranic, ki še dodatno povečajo udobje bivanja pod njo. Za vroči poletni čas so rešitev stranski screen roloji in komarniki. V hladnejšem in deževnem vremenu pa se lahko zaščitimo s steklenimi stenami.
Proizvajalci pergol nudijo tudi različne opcije vgrajenih LED osvetlitev in tudi senzorjev za dež ali veter. Določeni sistemi lamel imajo celo integriran sistem ogrevanja. S topljenjem snega na lamelah se prepreči njihovo morebitno poškodbo zaradi teže snega. Za boljšo toplotno in zvočno izolacijo so lahko lamele polnjene s poliuretansko peno. V kombinaciji s stranskimi steklenimi stenami pa postane takšna zaprta pergola pravi zimski vrt.
Rešitev dodatne osvežitve pod pergolo v najbolj vročih poletnih dneh je lahko s pomočjo sodobnega hlajenja z vodno meglico. Tovrstno hlajenje je sicer proces, pri katerem se majhne kapljice vode razpršijo v zraku in se hitro izparijo. Ta izparitev povzroči hlajenje okolice. Vodna meglica je ustvarjena z uporabo črpalke ter posebnih šob, ki ustvarijo pritisk in »silijo« vodo skozi majhne odprtine. To razbije vodo na majhne kapljice, ki so optimalne velikosti za izparitev v zraku. Ko se vodne kapljice razpršijo v zrak, se hitro izparijo zaradi svoje majhne velikosti, kar ustvari občutek svežine.
Sistem hlajenja z vodno meglico usmerja hladilni učinek neposredno na območje, kjer se nahajajo ljudje, kar omogoča usmerjeno hlajenje. To pomeni, da ni potrebno ogrevati ali hladiti celotnega prostora. V primerjavi s klimatsko napravo lahko hlajenje z vodno meglico (v zaprtem prostoru) zmanjša energijsko porabo za več kot 50%.
Takšno hlajenje omogoča znatno zmanjšanje temperature na območju, kjer se uporablja. Meglica ustvarja prijeten občutek svežine na koži in zmanjšuje nelagodje zaradi visokih temperatur. Širi se v zraku, veže prašne delce ter pomaga odstraniti onesnaževalce iz zraka. To je še posebej koristno za ljudi z alergijami ali težavami dihalnega sistema. Ob tem se ne uporabljajo potencialno škodljive kemikalije in je okolju prijazna rešitev, ki ne proizvaja strupenih izpustov.

pripravil: M.A.