Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Avtomatizirana vrata

Štirje poglavitni razlogi so za izbiro sodobnih avtomatiziranih dvoriščnih in garažnih vrat. Prvič, zato ker je upravljanje s takšnimi vrati maksimalno enostavno in udobno. Drugič, zato ker z njihovim lepim videzom naredijo hišo in okolico mogočnejšo in prijetnejšega videza. Tretjič, zato ker je bolje poskrbljeno za varnost našega doma. In četrtič zato, ker je trajnost vrat v primerjavi s starimi klasičnimi občutno daljša.

Bistveno večje udobje pri upravljanju je ena osnovnih prednosti sedanjih avtomatiziranih vrat na dvorišču ali v garaži v primerjavi z zastarelimi klasičnimi dvokrilnimi vrati. Vendar še zdaleč ni to edina prednost. Kvalitetnejša izdelava z uporabo nerjavečih materialov ali trajni zaščiti kovine z vročim cinkanjem sta skoraj nič manj pomembni odliki sedanjih vrat.
Pri garažnih kot tudi dvoriščnih vratih pa je zagotovo pomemben tudi njihov videz. Mogočna in lično izdelana vrata podajo obiskovalcu že prvi pomemben vtis, da živijo za temi vrati urejeni in gospodarni lastniki. Tudi, če imamo notranje prostore opremljene z najdražjim pohištvom, okolica hiše pa je zanemarjena, bomo obiskovalce težko prepričali o urejenosti nas samih. Tako rekoč je ureditev zunanjega prostora vizitka našega objekta, ki kaže našo dejansko sliko. Torej bi lahko rekli, da je neke vrste prvi in zadnji »ustvarjen pozdrav« ob vsakem prihodu in odhodu.

Avtomatizirana dvoriščna vrata

K videzu urejenega dvorišča poleg dokončane talne obloge največ pripomorejo vgrajena dvoriščna vrata. Nekdaj so bila to okorna vrata, ki so se ročno odpirala in zapirala. Velikokrat so se krila takšnih vrat s časom povesila in so se s tem vse težje premikala. Takšna vrata so bolj kot lajšala, ovirala dostop s ceste do dvorišča in obratno.
Upravljanje sedanjih dvoriščnih vrat z avtomatiko je pravzaprav neprimerljivo v primerjavi z zastarelimi vrati. Višek ugodja se je dosegel s pomočjo daljinskega upravljanja, s katerim dvoriščna vrata na daljavo odpiramo in zapiramo. Nekdaj je bilo potrebno pred vhodom na dvorišče najprej stopiti iz avta, odpreti vrata, avto zapeljati na dvorišče in ponovno zapreti vrata. Torej dolg postopek, ki se je dnevno lahko večkrat ponovil. V izogib temu so lastniki čez dan puščali odprta vrata, vendar s tem dvoriščna vrata niso več služila enemu izmed svojih osnovnih namenov, da vrata fizično varujejo vstop na dvorišče.
Pri avtomatiziranih dvoriščnih vratih ta težava odpade. V avtomobilu bomo že nekaj deset metrov pred vhodom na dvorišče enostavno z gumbom na daljinskem upravljalniku odprli vrata in na isti način za sabo še zaprli. Poleg daljinskega upravljalnika lahko takšna vrata sedaj odpiramo seveda tudi s pametnim telefonom, tabličnim računalnikom, z raznimi kodnimi stikali, čitalci prstnih odtisov, preko domofonov in podobno.
Za avtomatizirano upravljanje krilnih dvoriščnih vrat so poznani trije različni mehanizmi. To je lahko talni pogon, pogon z vijačnim vretenom in pogon za odpiranje večjih dimenzij vratnih kril. Od navedenih treh različic je najboljša izbira talni pogon. Ker je ta vgrajen v posebno ohišje v tlaku dvorišča, je skoraj povsem neviden, njegovo delovanje pa je zelo tiho. Prednost talnega pogon je tudi v tem, da omogoča večje kote odpiranja vrat (tudi do 270°).
Najbolj ugodna varianta avtomatike je z vijačnim vretenom, zato je ta vrsta najbolj pogosto uporabljena. Takšen pogon deluje na principu vijačnega vretena. S pomočjo njega se lahko odpira različne širine vrat, tudi širše dimenzije, kar je vsekakor dobra lastnost.
Pri težjih in večjih vratnih krilih, kjer ni možna izvedba pogona z vijačnim vretenom kot tudi ne s talnim pogonom, se uporablja poseben pogon za odpiranje večjih dimenzij vratnih kril.
Pred kratkim se je na slovenskem trgu pojavila tudi novost pri električnih pogonih za eno ali dvokrilna vrata. Klasičen pogon na polža ali cilinder je vizualno moteč element krilnih vrat. Sploh, če se vrata odpirajo navzven in je pogon nameščen na zunanji strani. Sedaj lahko pri nekaterih prodajalcih vrat izberemo tudi posebne pogone, ki so vgrajeni v stranski nosilni steber, vrata pa lahko odpirajo tako navznoter, kot navzven. Pri tem je vidno le lično ohišje s prenosi na vrhu stebra, ki ima nameščeno tudi opozorilno luč.
Pogonski sistem pri drsnih dvoriščnih vratih deluje na takšen princip, da se moč, ki ga proizvaja vgrajen elektromotor, s polžnim menjalnikom prenaša preko zobnika na zobate letve na vratih, kar povzroča premikanje vrat v levo ali desno stran. Upravljanje se tako kot pri ostalih vratih vrši preko daljinskega upravljalnika, seveda pa je možen tudi izklop (izpah) avtomatike in ročno pomikanje vrat.
V zadnjih letih je prišlo do kar nekaj tehničnih novosti na trgu avtomatizacije dvoriščnih vrat. Večina proizvajalcev sicer še vedno prodaja drsna vrata s klasičnim zunanjim pogonom, vendar bolj napredni proizvajalci so pogone že vgradili v nosilne stebre. Če nam torej ni všeč siva škatla motorja zraven vrat, lahko izberemo drugačno rešitev. Prednost dvoriščnih vrat z vgrajenim pogonom v nosilni steber je poleg lepšega izgleda tudi ta, da je elektronika bolj zaščitena pred vremenskim vplivi in vandalizmom. Boljši proizvajalci ograj tudi zobate letve na strani vrat elegantno zakrijejo s stranskim aluminijastim profilom. Nekateri proizvajalci pa zobato letev vgradijo celo v notranjost spodnjega profila vrat, tako da je nevidna in tudi povsem varna pred tem, da bi do nje prišli otroški prsti. Kljub temu, da so dandanes prekinitve električne energije bolj redke, vse več proizvajalcev pogonov za dvoriščna vrata vgrajuje baterije, ki omogočajo odpiranje vrat tudi v primeru izpada omrežja.
Priporočljivo je, da se odločimo za avtomatizirana vrata še pred dokončno ureditvijo dvoriščnih tal z asfaltno maso oziroma tlakovci. Namreč stebrički za vrata in morebitna vodila se pritrdijo v dvoriščna tla, na konkreten primeren temelj. Pred zaključno dvoriščno oblogo naj poskrbimo tudi za napeljavo električnega voda, da nam pozneje ne bo potrebno razkopati obloge na dvorišču.
Pri avtomatiziranih dvoriščnih vratih mora biti obvezno poskrbljeno za varnost med obratovanjem, saj se sicer pri odpiranju ali zapiranju lahko kaj hitro poškoduje neka tretja oseba, ki bi se znašla na mestu gibanja vrat. V izogib temu so namenjene fotocelice, še boljša rešitev je BEA laser senzor v kombinaciji z elektroniko. Te ob gibanju vrat zaznajo oviro na poti in njih avtomatsko ustavijo. Preventivno opozorilo premikajočih vrat je vgrajena signalna luč, ki ob premikanju vrat prične utripat. Kljub temu naj se vedno še sami prepričamo o prostem prehodu vrat, preden sprožimo signal z daljinskim upravljalnikom.

Krilna dvoriščna vrata

Sedanja krilna dvoriščna vrata so zaradi mogočnejše jeklene konstrukcije in izpopolnjenih tečajev trajnejša in lažja za odpiranje in zapiranje v primerjavi z nekdanjimi sorodnimi vrati. Lahko bi se celo zatrdilo, da so sedanja krilna vrata v primerjavi z drsnimi lepša in tudi bolj elegantna. Zlasti krilna izvedba vrat omogoča lep estetski zaključek celotne ograje po dvorišču, saj se glede na možnost prilagajanja izvedbi ograje lahko izdela poljubno obliko vrat. Ta je lahko klasično ravna, poševna, ali valovita oblika. Slednja oblika vrat poda še poseben estetski pečat celotnemu dvorišču. Ena redkih, vendar pomembna slabost tudi sedanjih krilnih dvoriščnih vrat je v tem, da posegajo v prostor dvorišča, kamor se le te odpirajo. Težje se tudi prilagajajo različnim naklonom terena.
Odvisno od razpoložljive širine vhoda in prostora odpiranja so vrata lahko dvokrilna ali enokrilna. Če je vgradna širina vrat širša od slabih treh metrov, morajo ta biti dvokrilna. S tem bo odpravljena nevarnost povešenosti vratnih kril in kar je še pomembneje; povečana bo varnost pri obratovanju vrat, saj bo čas odpiranja krajši, obodna hitrost krila manjša in manjši potreben prazen prostor za odpiranje krila. Kvalitetna vratna krila so vpeta na regulacijske tečaje, ki tudi po nekajletnem obratovanju omogočajo nastavitev vrat.
Najbolj pogosto so sedanja dvoriščna vrata izdelana iz jeklenih profilov. Za dolgoletno popolno odpornost proti rji je priporočljivo, da so vsi jekleni deli vrat zaščiteni s termičnim cinkanjem. Jeklu so vse bolj konkurenčni PVC profili, aluminij, nerjavno jeklo in kovani jekleni elementi. Slednji podajo dvoriščni ograji videz unikata in prestiža. Poleg kovanih izdelkov je danes v trendu tudi uporaba kombinacije različnih vrst materialov, kot je na primer kovina in les ter kovina in plastika.

Vrata s pokončnim odpiranjem

Inovativna rešitev vhoda na dvorišče so lahko tudi hidravlična dvoriščna vrata s pokončnim odpiranjem. V primerjavi s klasičnimi dvoriščnimi vrati imajo takšna vrata kar nekaj prednosti. Njih lahko namestimo na skoraj vsako lokacijo. Pomanjkanje prostora pri tem ni ovira, prav tako ni ovira naklon terena. Prednost pred klasičnimi drsnimi vrati je, da ne potrebujejo prostora za umik vrat, ker se vrata dvignejo v vertikalo in ob tem zložijo. S tem si lahko pridobimo na številu parkirnih mest. Premike takšnih vrat ne ovira pesek, kamnita podlaga ali listje, ki predstavljajo oviro za klasična vrata. Prav tako jih ne ovira sneg ali led. Na upor vetra so dovolj odporna. Ker imajo vrata hidravlični pogon, zagotavljajo dobro delovanje tudi po več letih intenzivne uporabe. Z uporabo hidravličnega pogona so zmanjšani stroški vzdrževanja vrat, doseženo pa je tudi njihovo tiho delovanje. Prednost pred drsnimi / samonosnimi in krilnimi vrati je tudi v tem, da ni potrebnih večjih gradbenih posegov ter zidarskih del.
Pri klasičnih dvoriščnih vratih je njihove cena pogosto znana šele po vgradnji. Pri teh vratih pa je točna cena lahko določena že v ponudbi in vsebuje vse stroške. Tako dostavo, vgradnjo, kot nastavitev vrat. Predvsem na širokih prehodih, terenih z padcem tal in pomanjkanjem prostora je takšna rešitev pogosto celo najbolj ugodna. Ker so takšna vrata v celoti sestavljena že v proizvodnem obratu (tudi električna napeljava) in so kupcu dostavljena v delujočem stanju, je njihova montaža na terenu hitra in enostavna. Vrata je možno v kratkem času tudi razstaviti, prilagoditi in postaviti na drugo mesto v podaljšani ali skrajšani obliki.
Ker so vrata med zaprtjem blokirana, so varna za uporabo. Odpiranje vrat lahko opravimo tudi iz prostora, ki je pod nadzorom in je zaščiten z alarmom.

Drsna dvoriščna vrata

Glavna prednost drsnih dvoriščnih vrat v primerjavi s krilnimi je v tem, da za svoje odpiranje ne potrebujejo pred sabo skoraj nobenega praznega prostora. Potrebno je imeti le dovolj veliko dolžino ograje, kamor se bodo vrata ob strani umaknila. To je tudi osnovni razlog, da so takšna vrata najpogostejša na slovenskih hišnih dvoriščih. Drsna vrata so še posebej priporočljiva za dvorišča s širokimi dovozi, saj pri takšni izvedbi s širino vrat praktično nismo omejeni.
Podobno kot krilna so tudi drsna vrata najpogosteje v izvedbi zvarjenih jeklenih nosilnih profilov, marsikdaj zaščitenih z termičnim cinkanjem in še dodatno prebarvanim z lakom. Za polnilo vrat se uporablja jeklene profile, jekleno pločevino, nerjavečo pločevino in profile, aluminijaste profile in pločevino, lesene profile, PVC letve in kovano železo. Priporočljiva je uporaba istega ali podobnega materiala kot je izdelana morebitna ograja na dvorišču, vrtu ali balkonu.
Vedno več je povpraševanja po aluminijastih vratih in ograjah, ki imajo sicer kar nekaj prednosti pred jeklenimi. Aluminij ne rjavi in ga je veliko lažje prašno barvati. Torej se nam ni treba bati, da bo antracitna ograja čez leta »spremenila« barvo v rjavo. Druga prednost je teža, kar je pomembno predvsem pri drsnih vratih. Samonosna drsna vrata iz aluminija so približno trikrat lažja od jeklenih, kar zmanjša obremenitev električnih pogonov in s tem podaljša njihovo življenjsko dobo. Večja je tudi varnost. Vsi pogoni na trgu so opremljeni s samodejno zaustavitvijo, če vrata naletijo na oviro. Ker so aluminijasta vrata lahka, potrebuje pogon premikanje krila tudi precej manj sile in tako se na primer ob naletu na uporabnika vrata ustavijo veliko prej kot jeklena. Osem metrov dolga jeklena drsna vrata so težka skoraj eno tono. Isto velika aluminijasta vrata pa tehtajo le okoli 300 kg. V primeru izpada električne energije je takšna vrata veliko lažje ročno premikati. Prednost je tudi v prožnosti materiala. Aluminij je bistveno lažje oblikovati in tako so z vidika dizajna veliko večje možnosti kot pri jeklu.
Odvisno od izvedbe so drsna vrata lahko na tirnici ali so samonosna. Premikanje vrat na tirnici se vrši po posebnem kovinskem profilu. V zimskem času se na tirnici nabira sneg in led, zato je v tem času oteženo njihovo upravljanje. Pa tudi sicer se v vodilih pogosto nabira umazanija, ki povzroča težave z drsenjem vrat. Predvsem zaradi tega se takšna vrata opuščajo.
Pri samonosilnih vratih je ta težava rešena z dvema nosilnima vozičkoma, preko katerih so vrata pritrjena na betonski temelj v dolžini protiuteži. Zaradi tega ne potrebujejo v tlaku odprtine vrat ali ob njej nikakršnega vodila. Druga prednost je njihovo tiho delovanje (ni prenosov in trenja preko zobate letve).
Slabša stran samonosilnih vrat se pokaže le v omejeni uporabni širini, ki znaša približno do pet metrov. Ob sicer isti uporabni širini morajo samonosilna vrata biti daljša kot drsna na tirnici, saj je potrebno dolžino vrat povečati za protiutež. To je približno za tretjino prevozne širine vrat.

Zapornica na parkirišču

Z vgrajeno dvižno zapornico na parkirišču ali tudi na dvorišču bomo lahko zelo dobro poskrbeli za urejanje dostopanja in izstopanja vozil.
Zapornica je sicer premična naprava oziroma dvižni drog, ki onemogoča prehod na območja, na katere imajo vstop le določena vozila. Takšna območja so v največ primerih parkirišča pred trgovskimi centri, gospodarskimi objekti in javnimi ustanovami. Lahko pa so tudi domača zasebna parkirišča.
Glede na način delovanja je zapornica lahko z ročnim upravljanjem ali avtomatskim. Danes se po večini uporablja avtomatsko zapornico. Z njeno aktivacijo se drog zapornice avtomatsko dvigne, po vstopu vozila pa se zapornica avtomatsko spusti in tako onemogoči dostop vsem drugim vozilom. Takšna zapornica je zlasti primerna za parkirišče, na katerem je izrazito veliko vstopov in izstopov vozil na dan oziroma na uro.
Poleg osnovne namembnosti avtomatske zapornice, da omeji prehod vozilom, je njena dobra lastnost tudi v tem, da upočasni promet, s čimer prispeva k višji stopnji varnosti in varovanja, saj je s tem omogočen boljši morebiten video nadzor ali osebni pregled vozil, kjer je seveda to potrebno.
V primerjavi z dvoriščnimi vrati, katera vhod popolnoma zaprejo tako za vozila kot za pešce, spuščena zapornica še vedno omogoča prehod za pešce. Načeloma se pešec pri prehodu lahko skloni pod spuščeni drog, kar pa je seveda neudobno. V primeru, da bo zapornica namenjena zapiranju prehoda le za vozila in ne za pešce in kolesarje, je boljša rešitev, da bo vgrajeni zaporni drog približno 1 meter krajši od celotne širine prehodne odprtine.
Drog avtomatske zapornice je lahko izdelan iz jeklenega ali aluminijevega profila. Običajno je opremljen z odsevnimi nalepkami, lahko tudi z svetlobno signalizacijo, STOP znakom, lovilnim stebričkom in z zaščito droga pred naletom. Upravljanje zapornice vršimo preko elektro krmilne omarice, ki je vgrajena v ohišju zapornice. V ohišju je vgrajen reduktor, ki je preko prenosa povezan z elektro motorjem. Zapornica mora omogočati, da njo v primeru izpada električne energije lahko upravljamo tudi ročno.
Avtomatsko zapornico lahko upravljamo preko daljinskega upravljalnika, transporderskega stikala, kodnega tipala, indukcijske zanke, mehanskim stikalom ali tudi z mobilnim telefonom. Za varnost delovanja zapornice poskrbijo vgrajene fotocelice, opozorilne signalne luči, induktivne zanke, ipd.
Kvaliteten pogonski mehanizem zapornice mora omogočati poleg zanesljivega in hitrega delovanja, tudi kontrolirano, varno in skorajda neslišno dviganje in spuščanje droga. Avtomatska zapornica mora biti oblikovana tako, da prenese velike obremenitve in izrazito visoko intenzivnost ter frekventnost delovanja. Zapornica mora omogočati nemoteno dvigovanje in spuščanje droga tudi do več tisočkrat na dan. Posledično s tem mora imeti tudi dovolj veliko hitrost dvigovanja in spuščanje droga. Pri sedanji kvalitetni avtomatski zapornici znaša hitrost dviga in spusta droga od 6 sekund do manj kot dveh sekund, kar je seveda odvisno od izvedbe zapornice. Za primerjavo se lahko omeni, da sedanji klasični pogon odpre drsna dvorišča vrata širine 3 metre v cca 15-tih sekundah. Priporočljivo je tudi, da ima pogon zapornice mehak način zagona in ravno tako mehko zaustavitev. Določene izvedbe zapornic imajo vgrajeno inteligentno zaznavanje ovire, pri čemer se delovanje droga v trenutku zaustavi.

Avtomatizirana garažna vrata

Nekdaj so v hišnih garažah bila vgrajena izključno dvokrilna lesena vrata ali kovinska dvižna vrata, ki so se odpirala ročno. Popačen videz hiše ali ločene garaže, neodpornost lesa na zunanje vplive in zamudno ter nerodno ročno upravljanje so bile poglavitne slabosti takšnih vrat. Zaradi tega so proizvajalci iskali nove ideje in ena izmed najbolj posrečenih ne samo med garažnimi vrati, temveč med celotnimi sodobnimi stavbnimi elementi so lamelna garažna vrata. Ravno omenjene slabosti starih garažnih vrat so največje odlike sodobnih lamelnih vrat. Bistveno je izboljšana zvočna, toplotna in požarna izolacija, precej boljša je tesnost vrat, boljša je njihova vzdržljivost in s tem precej podaljšana življenjska doba vrat.
Nekdaj je bila možna le klasična varianta dvokrilnih vrat. Sedanja ponudba avtomatskih vrat pa je precej bolj razširjena. Glede na način delovanja se sedanja vrata razdelijo na stropna lamelna vrata, stranska lamelna vrata in rolo vrata z zunanjim ali notranjim navijanjem.
Proti vlomu so vrata zaščitena s posebno kodo, ki je vgrajena v motorju pogona. Poleg tega je na vodilu motorja nameščena še jeklena roka, ki z zunanje strani preprečuje nasilen dvig.
Pri izbiri sodobnih garažnih vrat se nam ponuja velika vrsta oblikovnih izvedb vrat, ki omogočajo prilagoditev tako rekoč vsem arhitektonskim zahtevam.

Lamelna dvižna vrata

Bistveno bolj so sedaj aktualna dvižna lamelna vrata kot nihajna ali celo klasična dvokrilna vrata. Zaradi številnih odlik so lamelna vrata prevzela daleč največji tržni delež tovrstne stavbne opreme.
Takšna vrata se po obliki in videzu prilagajajo objektu tako, da ne kazijo njihovega videza. Celotna garažna odprtina ostane po širini in višini povsem prosta. To pa zaradi tega, ker se montaža vrat vrši v notranjem delu zidu. Po želji stranke se vrata lahko vgradijo tudi v odprtino, navojna garažna vrata pa tudi z zunanjim navijanjem pred odprtino.
Sedanje rešitve izvedb omogočajo, da se garažna vrata lahko montirajo tudi v že obstoječe vratne odprtine, kjer so bila prej stara dotrajana klasična vrata. Pri tem velja le vedeti koliko praznega prostora bo na špaletah odprtine zasedla konstrukcija novih vrat. Pri boljših proizvajalcih zadostuje že 100 do 130 mm. Ob adaptaciji odpade razbijanje obstoječega tlaka in spreminjanje odprtine v zidu, saj so možne glede na velikost in obliko različne gradbene odprtine. Od polkrožnih, poševnih, do klasičnih pravokotnih. Menjava starih vrat z novimi je enostavna, delo pa poteka hitro. Ob končani adaptaciji na fasadi ali vogalih vratne odprtine ni nobenih večjih posledic.
Za izdelavo lamelnih vrat se po večini uporablja vroče pocinkane jeklene profile in jekleno pocinkano pločevino, katera je prašno prebarvana, lahko tudi aluminijasto pločevino. Nekateri modeli vrat imajo na zunanji strani plastični folijski premaz z vtisnjenim brazgotinastim vzorcem, podobnim lesni strukturi. Nekatere novejše izvedbe vrat imajo na površini imitacijski premaz z zaščitnim lakom visoke trdnosti. S tem so vrata zelo odporna na praske. Na trgu se ponovno vse več pojavljajo moderna avtomatska vrata z leseno oblogo, ki povrne tako vratom kot objektu naraven videz. Kot takšna so poznana pod nazivom »fasadna vrata«, saj je obloga vrat po videzu lahko ista kot je obloga fasade.
Glede vrste materiala sta pri garažnih vratih pomembna zlasti zunanje in notranje lice vrat. Torej vidna površina pločevine, ki mora biti odporna na vse vremenske razmere. V primeru izolacijskega garažnega prostora naj imajo vrata vgrajen tudi dovolj debel in ustrezen izolacijski sloj. Bolj kot debelina vrat pa je pomembno dobro tesnjenje. To pomeni, da imajo vrata dobra tesnila na vseh delih, tudi v pregibih lamel.
Lamelna vrata so sestavljena iz širokih vodoravnih ali navpičnih stenskih plošč oziroma lamel, ki so povezana med seboj. Plošče so izdelane iz vroče pocinkane pločevine in temeljno prašno barvana v odtenku bele barve. Sicer so na trgu v ponudbi tudi v drugih barvnih različicah, vendar je običajno potrebno drugačno barvo doplačati.
Vrata oziroma lamelne plošče se premikajo s pomočjo koleščkov, ki se vrtijo po kovinskem vodilu, kateri poteka navpično po vogalu vratne odprtine in se nadaljuje v ostrem 90 stopinjskem loku pod stropom. S tem je omogočeno, da lamele tečejo po višini vratne odprtine in nadalje pod strop, kjer se vrata zopet poravnajo. Stropna lamelna vrata se odpirajo s pomočjo nateznih ali torzijskih vzmeti, ki omogočajo lahko delovanje vrat v vseh položajih. Če se vrata ustavijo v vsakem želenem položaju, pomeni da so vzmeti pravilno nastavljene.
Poleg neizoliranih vrat proizvajalci ponujajo tudi izolirana z debelino izolacije od 1 do 4 cm poliuretanske pene. Pri naročilu vrat se je dobro pozanimati ali imajo lamele dodatno tesnilno gumo. Ta se nahaja pod vrhom vsake lamele in daje vratom toplotni most, obenem pa izboljšuje »K« faktor toplotne izolativnosti. Prav tako je pomembno kako je sama lamela izdelana v prerezu, kako je pločevina oziroma plašč lamele povezan in koliko slojno plast imamo na mestu vijačenja tečajev in povezovanja z ostalimi lamelami (boljši proizvajalci imajo 4 kratni sloj). Obstajajo tudi rešitve, ki omogočajo še boljšo toplotno izolacijo vrat. O tem lahko povprašamo dobavitelja vrat.
Če imamo večjo oziroma širšo garažno odprtino, je možno vgraditi tudi širša lamelna vrata z razponom 5 metrov ali celo več. Ob močnejšem vetru se lahko takšna vrata polomijo, zato morajo biti močneje pritrjene na steno, na notranji strani naj imajo posebne ojačitve in podobno kot pri industrijskih vratih, močnejša tekalna kolesa.

Vrata v vratih

Lamelna garažna vrata omogočajo, da so v njih vgrajena manjša vrata za osebni prehod (vrata v vratih). Takšna varianta pride v poštev predvsem pri garažah kjer ni prostora za stranska vrata. Odvisno od proizvajalca so pri manjših vratih različne višine pragov, ki pa se gibljejo od 5 do 10 mm kot najnižji prag na trgu, večina pa ima 20 do 220 mm višino praga. Cena za vrata v vratih je od proizvajalca do proizvajalca drugačna. Pogojena je tudi s kvaliteto izdelave in ojačanostjo lamel, ki posledično na dolgi rok povečuje uporabnost vrat in preprečuje povešanje osebnega prehoda. Montažer nas običajno seznani, da v času delovanja vrat ne smemo odpirati notranja vrata. Vendar, če otrok ali nekdo drug ravno vstopa skozi manjša vrata in ne vedoč sprožimo daljinski oddajnik, vrata začnejo delovati, namesto da bi se delovanje avtomatsko prekinilo. Tako lahko omenjeno osebo poškodujemo, obenem pa še poškodujemo vrata. Tudi če se vrata v vratih samodejno ne zapirajo, lahko ravno tako pride do poškodbe vrat. Zato naj bomo pri delovanju vrat zelo pozorni, obenem pa ne pustimo otrokom, invalidnim osebam ali nepoučenim osebam, da se nahajajo v bližini vrat. Tehnološko napredni proizvajalci imajo v izogib tem težavam v vratih vgrajene varnostne kontakte, ki v primeru nezaprtih vrat prekinejo delovanje pogona in vrata se ne premaknejo, dokler so odprta, kar poveča varnost.

Pogon garažnih vrat

Sestavni del vsakih sedanjih lamelnih vrat je tudi motorni pogon. Izbira vrste pogona je odvisna zlasti od velikosti vrat oziroma njihove teže. Motorni pogon se lahko namesti tudi v garažo, kjer ni električne napeljave. To omogoča zmogljiv akumulatorski pogon, ki se ga lahko napaja tudi preko solarnih modulov.
Pri izbiri motornega pogona je pomembna njegova hitrost delovanja. To velja zlasti v primeru mesta garažne odprtine neposredno ob prometni cesti, kje se morajo vrata čim hitreje odpreti.
Pri sodobnejšem pogonu se pomika motor po vodilu in ne s pomočjo verige ali jermena. S tem je omogočena daljša življenjska doba pogona, takšen pogon pa tudi ne potrebuje vzdrževanja.
Pogon garažnih vrat se najbolj pogosto upravlja z daljinskim upravljalnikom, lahko pa vrata odpiramo tudi s pomočjo pametnega telefona, tabličnega računalnika, kodnih stikal, čitalcev prstnih odtisov, transponderskih stikal, ključnih stikal, notranjih impulznih stikal, domofonov, itd. V primeru izpada elektrike lahko vrata znotraj in zunaj odpremo ročno in sicer s pomočjo seta za odpiranje v sili.
Za varnost med delovanjem vrat je poskrbljeno z mehanizmom, ki vrata samodejno ustavi, če te med obratovanjem naletijo na oviro. S pomočjo fotocelice, ki je vgrajena v okvir vrat, se z senzorjem zazna oviro med obratovanjem. Poleg tega imajo sedanja kvalitetna lamelna vrata zaščito pred ukleščenjem prstov, stransko zaščito pred poseganjem z roko in mehanizem, ki varuje pred nenadnim padcem vratnega krila.

Stranska lamelna vrata

Stranska lamelna vrata so uporabna zlasti v pogostih primerih potrebe po napol odprtih vratih in s tem možnosti neomejenega osebnega prehoda skozi njih, ne da bi pri tem bilo potrebno neprestano odpirati in zapirati vrata. Tako kot dvižna lamelna vrata so tudi ta sestavljena iz lamel, vendar iz pokončnih pasov in posebnega vodila, preko katerega se vrata odpirajo namesto navzgor, v levo ali desno stran ob notranji steni garaže. Podobno kot pri dvižnih vratih je dobra lastnost tudi pri stranskih v nikakršni izgubi prostora pred ali za vrati, ovirana pa tudi ni garažna odprtina.
Medtem ko se pri dvižnih vratih lastniki velikokrat odločijo za kombinacijo vrata v vratih, tega pri stranskih lamelnih vratih ni potrebno upoštevati. Ker se odpirajo na stran, se jih za osebni prehod enostavno odpre le na željeno širino. Obstaja tudi možnost posebnega držala, integriranega v krilu vrat, s katerim se lahko vrata delno ali v celoti zapira ali odpira ter tudi zaklepa. Tako se uporabnost vrat precej poveča.
Slaba lastnost stranskih lamelnih vrat je predvsem v tem, da mora biti stena v garaži na katero stran se odpirajo vrata, povsem prazna. Tudi tesnjenje je pri večini proizvajalcev precej slabše kot pri stropnih lamelnih vratih. Kvalitetnejša vrata imajo problem tesnjenja rešen s trajno elastičnimi gumijastimi tesnili levo, desno, zgoraj in spodaj, kar bistveno izboljša tesnjenje. Poleg tega je pri nekaterih takšnih vratih potrebno stalno paziti na pesek ali drug drobni material, ki rad zaskoči v spodnje vodilo, kjer tečejo tečajna kolesa. Nekateri proizvajalci so to nevšečnost rešili s tračnico, ki se montira na končni tlak in je precej enostavnejša in bolj praktična rešitev. Proizvajalcev tovrstnih vrat je v primerjavi z dvižnimi vrati neprimerno manj, zato so cene takšnih vrat običajno dražje.

Rolo garažna vrata

Rolo oziroma navojna garažna vrata so prepoznavna po značilnih ozkih podolgovatih lamelah. Že sama beseda rolo izdaja, da se lamele navijajo pod stropom v rolo obliko, katera je skrita v posebnem ohišju. Pri sedanjih sodobnih rolo vratih so vsi ali vsaj vitalni deli izdelani iz aluminija in imajo s tem dolgo življenjsko dobo. Poglavitna razlika med rolo vrati in ostalimi izvedbami je v tem, da pri dvigovanju ali spuščanju takšnih vrat ni potrebnega nobenega praznega prostora pred garažo in tudi v garaži skorajda ne. Potrebuje se le 25 do 30 cm prostora za ohišje roloja nad vratno odprtino.
Rolo vrata ne potekajo niti po stropu, niti po steni, ampak se neposredno nad vratno odprtino navijajo v rolo. Njihova montaža se lahko izvrši na zunanji strani fasade ali v notranjem delu garaže, na prekladi. Lepši videz garažnih vrat bo ponudila možnost montaže v garaži, vendar če je garažni prostor prenizek in bi s tem notranja rola zavzela preveč prostora po višini, je edina rešitev vgradnja roloja na zunanjo steno.
V primeru ročnega odpiranja (ob izpadu elektrike), je lahko zadeva zelo težavna. Pri boljših proizvajalcih je vgrajena tehnika nateznih vzmeti, ki vrata praktično s sprožitvijo seta za odpiranje v sili sama odpre.
Pri sami izbiri katerekoli izvedbe vrat je dobro pregledati ponudbo, primerjati ponudnike, povprašati tudi znance in strokovnjake in se odločiti za ponudnika z zanesljivimi dobavnimi roki, urejeno prodajo in servisom, s tradicijo in navsezadnje z dobro bonitetno oceno.

Industrijska vrata

V proizvodnih obratih, skladiščih, trgovinah, delavnicah, kmetijskih poslopjih, ipd, kjer je frekvenca prometa skozi vratno odprtino bistveno večja kot v domači garaži, je še toliko bolj pomembna visoka kvaliteta vseh delov vrat. Tega se dobro zaveda tudi večina sedanjih proizvajalcev vrat in v ta namen nudi različne vrste industrijskih vrat. To so lahko industrijska sekcijska vrata, hitrotekoča sekcijska, PVC ali ALU rolo vrata, industrijska rolo vrata, mrežna – rešetkasta rolo vrata, škarjasta kovinska vrata, industrijska stranska drsna vrata, zložljiva PVC vrata večjih dimenzij, sekcijska vrata večjih dimenzij, ipd.
Zaradi bistveno večje pogostosti uporabe industrijskih vrat v primerjavi s hišnimi garažnimi vrati je še toliko bolj pomembno, da so te izdelana iz visoko kvalitetnih in dovolj robustnih materialov, saj bodo edino tako zagotavljala zadostno vzdržljivost in življenjsko dobo. Če je potreba po toplotni in zvočni izolaciji prostora, morajo biti vratni paneli dovolj debeli z vgrajeno izolacijo polivretanske mase (debelina 4 cm). V primeru, da je v prostoru potrebna svetloba, so v ponudbi vrata sestavljena iz segmentov v katera so vgrajena termopan pleksi stekla.
Sekcijska industrijska dvižna vrata se tako kot garažna odpirajo navpično navzgor in stečejo pod stropom. S tem porabijo znotraj objekta zelo malo prostora, kar je še posebej pomembno za industrijski objekt, kjer je pomemben vsak kvadratni meter razpoložljivega prostora. Odvisno sicer od proizvajalca se vrata lahko prilagodijo različnim oblikam prostora, oziroma se vrata lahko dvigujejo navpično ob steni, povišano ob večji prekladi, poševno pod streho, ipd.
Za prostoru, kjer je še posebej velika frekvenca odpiranj so primerna hitrotekoča industrijska vrata. Takšna vrata se odpirajo do petkrat hitreje kot klasična dvižna vrata na motorni pogon. S tem poskrbijo za precejšno zmanjšanje izgub toplotne energije v prostoru. Tovrstna vrata so lahko sestavljena iz polnih izolacijskih lamel ali prosojnih lamel. Elektromotorni pogon pri hitrotekočih sekcijskih vratih omogoča hitrost delovanja vrat do 1 meter na sekundo, kar je sicer odvisno tudi od proizvajalca.
V primeru potrebe po praznem prostoru pod stropom je primerna izvedba rolo industrijskih vrat. Takšna vrata so enostavna za uporabo in ne zavzamejo veliko prostora. Odvisno od potreb in možnosti se omarico za shranjevanje vrat lahko vgradi znotraj ali zunaj prostora. Vrata se montirajo na steno ob odprtini, tako da ostane prehod v celoti prost. Rolo industrijska vrata so lahko sestavljena iz dvostenskih izoliranih lamel, polnjenih s poliuretansko peno, enostenskih neizoliranih lamel ali različnih izvedb mreže.

pripravil: M.A.